Comasarea alegerilor. PSD şi PNL amână decizia finală. Care e calendarul posibil

Guvernul României

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comasarea alegerilor în România. Coaliția de guvernare n-a decis, încă, dacă va comasa sau nu alegerile din acest an, potrivit unor surse politice. În ședința de guvern de joi, 8 februarie 2024, nu s-a ajuns la un acord comun.

Comasarea alegerilor în România. Coaliția de guvernare n-a decis, încă, dacă va comasa alegerile

Comasarea alegerilor în România. Ședința coaliției de joi s-a încheiat fără a ajunge la o concluzie definitivă cu privire la posibila comasare a alegerilor. Liderii PSD și liderii PNL au discutat despre posibilitatea de a organiza alegerile europarlamentare și alegerile locale pe data de 9 iunie 2024.

Un alt scenariu abordat a fost combinarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Este nevoie de încă o ședință a coaliției”, au declarat sursele politice pentru știripesurse.ro, viitoare întâlnire fiind programată să lunea următoare.

Liderii coaliției de guvernare nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la strategia de comasare a alegerilor. Există divergențe între opțiunea de a face o înțelegere strictă pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare și posibilitatea unei înțelegeri mai ample, care să includă întregul calendar electoral.

Până săptămâna viitoare, partidele politice vor primi rezultatele unui nou set de sondaje sociologice, care să le ofere sprijin în luarea deciziei finale. Urmează ca PSD și PNL să identifice și să evalueze modificările legislative necesare pentru a permite comasarea alegerilor.

PNL și PSD ar putea avea candidați comuni

Comasarea alegerilor în România. Dacă PNL și PSD au decis să-și prezinte propriile liste de candidați la alegerile europarlamentare și locale, există voci în ambele partide politice care explorează teoretic diverse posibilități de înțelegeri politice extinse.

Acestea includ potențiale liste comune de candidați la alegerile parlamentare, eventualitatea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale, un premier desemnat de partidul care nu furnizează președintele României și o înțelegere între PSD și PNL privind viitorul Comisar European din partea României.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste scenarii nu a fost încă subiectul unor discuții avansate între liderii PNL și PSD.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ionel Ciucă

Cum ar prefera coaliția de guvernare să împartă puterea?

Comasarea alegerilor în România. Conform unor surse citate de Realitatea PLUS, liberalii pledează pentru organizarea alegerilor locale concomitent cu alegerile europarlamentare, în timp ce social-democrații susțin o altă variantă. Între timp, Klaus Iohannis transmite că ia în considerare posibilitatea de a reveni în fruntea PNL după alegeri.

Calendarul alegerilor după comasare ar putea arăta astfel:

Scenariul I: 9 iunie: alegeri locale + alegeri europarlamentare; 2 decembrie: primul tur al alegerilor prezidențiale + alegeri parlamentare; 16 decembrie: al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Scenariul II: 9 iunie: alegeri locale + alegeri europarlamentare; 24 noiembrie: primul tur al alegerilor prezidențiale; 1 decembrie: alegeri parlamentare; 8 decembrie: al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cum ar prefera coaliția de guvernare să împartă puterea, potrivit Realitatea PLUS:

  • Nicolae Ciucă ar fi candidatul comun pentru alegerile prezidențiale;
  • Marcel Ciolacu ar fi candidatul comun pentru alegerile locale pentru funcția de primar general al Capitalei;
  • prim-ministrul României ar fi din partea PSD;
  • acord comun privind distribuirea candidaților la primăriile locale și sectoarele din București;
  • înțelegere parlamentară.