Comasarea alegerilor în România. Care este marele avantaj?
Coaliţia de guvernare formată din PNL şi PSD a decis recent comasarea alegerilor în acest an. Iată cum explică un reprezentant al liberalilor această decizie luată de guvernanţi.
Tudor Polak, deputat PNL, afirmă că, până la urmă, comasarea alegerilor se va traduce printr-o prezenţă mai mare la vot.
El spune că nu înţelege criticile celor din opoziţie. Toate persoanele şi partidele care vor participa la aceste alegeri vor beneficia de o mai mare legitimitate. Totul, datorită prezenţei crescute la urne.
„Discutăm despre alegeri comasate. Văd că reprezentanții partidelor de opoziție sunt supărați că coaliția a luat hotărârea ca alegerile să fie comasate în iunie.
Acum eu pot să înțeleg din punct de vedere politic că și partidele de opoziție trebuie să facă opoziție. În schimb, când discutăm despre alegeri comasate, discutăm până la urma urmei despre o prezență mai mare la vot.
Eu nu înțeleg acum, cu maximă sinceritate vă spun, care ar fi problema dacă toți cei care participă la aceste alegeri, toate aceste partide care vor participa atât la alegerile europarlamentare, cât și la alegerile locale, vor fi votate sau nu vor fi votate de mai mulți cetățeni, pentru că o prezență mai mare la vot înseamnă o legitimitate crescută.
Până la urma urmei, în democrație, votul este cel care hotărăște, indiferent de care tururi de alegeri sunt comasate sau nu sunt comasate”, a explicat deputatul liberal pentru B1TV.
Guvernanţii speră la o prezenţă la vot cât mai mare
Comasarea alegerilor va duce aşadar la o prezenţă mai mare la vot în rândul românilor. Aleşii se vor bucura de o mai mare legitimitate, mai subliniază Tudor Polak.
Toate acestea sunt elemente care încurajează democraţia, nu o subminează. Deputatul PNL respinge astfel criticile venite din partea partidelor de opoziţie.
„Vor fi tot alegeri, toată lumea va avea drept să participe la aceste alegeri, toți cetățenii vor avea drept să se ducă să voteze la aceste alegeri.
În acest context, cei care vor fi aleși vor fi aleși cu un număr mai mare de voturi. (…)
Nu înțeleg de ce să nu ne bucurăm că am avea o prezență mai mare la vot și o legitimitate mai mare”, a mai indicat Tudor Polak.
George Simion va merge la procurori în cazul comasării alegerilor
Spre exemplu, George Simion, preşedintele AUR, este unul dintre cei care se opun vehement comasării alegerilor.
Marţi, pe 20 februarie, el anunţa că depune solicitări la Procuratura Generală, pentru conspiraţie la încălcarea Constituţiei şi crearea unui grup infracţional organizat şi tăinuire de informaţii.
„Vorbim aici de un grup infracţional organizat şi vom depune solicitări în acest sens la Procuratura Generală, pentru conspiraţie la încălcarea Constituţiei şi crearea unui grup infracţional organizat, tăinuire de informaţii.
Avem mulţi oameni care ne-au spus că asupra angajaţilor de la Autoritatea Electorală Permanentă s-au făcut, ieri, presiuni pentru scrierea pe repede înainte a unei formule de încălcare a Constituţiei. Nu vom îngădui aşa ceva, cred că fiecare român înţelege de ce această grabă”, a afirmat liderul AUR.