Ordin definitiv UE pentru femeile din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie

13 iunie 2024

SURSA FOTO: colaj foto Capital/Dreamstime

Intră în vigoare azi, 13 iunie 2024! Se dă lege în România și în restul Uniunii Europene (UE). Au intrat în vigoare primele norme ale blocului comunitar privind combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Au intrat în vigoare primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenţei domestice

Comisia Europeană (CE) a informat că joi, 13 iunie 2023, au intrat în vigoare primele norme ale UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Directiva UE urmărește să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament și nediscriminare între femei și bărbați prin incriminarea anumitor forme de violență împotriva femeilor și prin consolidarea accesului victimelor la justiție, protecție și sprijin.

Noile norme sunt decisive în combaterea violenței de gen.

Ele interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și cele mai comune forme de violență cibernetică, cum ar fi partajarea neconsimțită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea cibernetică, hărțuirea cibernetică și exhibiționismul online. Violența cibernetică reprezintă o problemă urgentă, dată fiind răspândirea sa rapidă și impactul dramatic al violenței online.

Noile norme ale UE vor sprijini victimele violenței cibernetice din statele membre UE, care încă nu au incriminat aceste acte. Statele membre trebuie să transpună directiva UE în legislaţia naţională până la data de 14 iunie 2027.

„Pentru prima dată, incriminăm violenţa cibernetică pe criterii de gen, cum ar fi partajarea neconsimţită de imagini intime, inclusiv „deepfake”-uri, care este un coşmar pentru multe femei. Acest tip de violenţă este adesea motivul pentru care femeile părăsesc viaţa publică.

Violenţa online este o violenţă reală, iar violenţa împotriva femeilor este o problemă în fiecare minut”, a precizat Věra Jourová, vicepreşedintele Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă emis de CE.

Věra Jourová (SURSA FOTO: commissioners.ec.europa.eu)

Această directivă oferă un răspuns detaliat la o problemă generalizată. Ea abordează prevenirea violenţei bazate pe gen, protecţia şi sprijinirea victimelor, precum şi pedepsirea adecvată a făptaşilor.

Acesta este un pas important în direcţia eradicării violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”, a adăugat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate.

Helena Dalli (SURSA FOTO: European Disability Forum)

Zeci de mii de cazuri de violență domestică în doar primele patru luni ale acestui an

În primele patru luni ale acestui an, polițiștii români au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, dintre care 1.651 au fost confirmate de instanțe și transformate în ordine de protecție definitive.

În aceeași perioadă, au intervenit la 38.656 de incidente de violență domestică, distribuite aproape egal între mediul urban (19.348 cazuri) și mediul rural (19.308 cazuri).

La nivel național, numărul infracțiunilor de violență domestică a crescut cu 3,5%, față de aceeași perioadă a anului trecut.