Ați făcut prima doză a vaccinului cu Moderna și vă gândiți ca a doua să o faceți cu vaccinul altei companii? Ar fi bine să vă reflectați. Un studiu recent al Oxford Vaccine Group a constatat că amestecarea vaccinurilor anti-COVID poate duce la efecte secundare non-severe, potrivit Yahoo.com.
Studiul a inclus 463 de voluntari care aveau cel puțin 50 de ani. Cercetătorii au cerut în mod aleatoriu participanților să primească fie două doze din același vaccin, fie o combinație de două vaccinuri, ambele la distanță de 28 de zile.
Un nou studiu pentru vaccinuri
Voluntarii au fost împărțiți în patru grupuri: unii au primit inițial vaccinul AstraZeneca-Oxford, aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, iar apoi Pfizer-BioNTech.
Alții au început cu vaccinul Pfizer și au luat apoi serul de la AstraZeneca. Un al treilea grup a primit două doze de vaccin Pfizer, iar un al patrulea grup a primit două doze de la AstraZeneca.
Rezultatele, publicate în revista The Lancet, au indicat că participanții au fost mai predispuși la efecte secundare ușoare și moderate ale vaccinului (dureri de cap, frisoane și dureri musculare) după ce au primit două doze diferite, relatează CNN.
Efectele adverse ale vaccinurilor
34% dintre participanții care au primit prima doză de la AstraZeneca și apoi Pfizer au avut stări febrile, în timp ce doar 10% dintre voluntari au avut febră după ce au primit ambele doze de la AstraZeneca. 41% dintre participanții care au primit prima doză de la Pfizer și a doua de la AstraZeneca au avut febră.
Doar 21% dintre persoanele vaccinate cu ambele doze de la Pfizer au experimentat acest efect secundar. Majoritatea reacțiilor au apărut în decurs de 48 de ore de la a doua doză. Niciun participant nu a avut cheaguri de sânge în termen de șapte zile de la imunizare.
În concluzie, autorii studiului spun că această abordare mixtă a vaccinării „ar putea avea unele dezavantaje pe termen scurt”.
Echipa de la Oxford s-a orientat acum spre studierea modului de funcționare a vaccinului Moderna și a vaccinului Novavax, acesta din urmă aflat încă în faza de testare. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cum combinarea vaccinurilor poate afecta răspunsul imun al organismului.
Studiul este important deoarece oamenii ar putea să aibă nevoie de o combinație a vaccinului anti COVID în viitor.