Combinatele chimice Amonil Slobozia şi Azomureş din Târgu Mureş au oprit temporar producţia din cauza scăderii presiunii la gazul metan, determinată de temperaturile reduse.

„Luni în schimbul II, datorită scăderii presiunii gazului metan pe magistrala de transport, determinată de condiţiile meteorologice deosebite (temperaturi scăzute), Amonil a fost determinată să întrerupă activitatea de producţie la instalaţiile de Amoniac, Kellogg, Uree Stripping şi îngrăşăminte chimice lichide”, se arată într-un comunicat al Amonil transmis  Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Amonil primeşte gaz metan de la Interagro, companie controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, iar în schimbul gazelor livrate, îi cedează acesteia întreaga producţie de îngăşăminte chimice. Clauzele sunt prezentate într-un contract încheiat în noiembrie 2009 între cele două companii.

La rândul său, combinatul Azomureş a anunţat sistarea livrărilor de gaze, care ar putea dura două săptămâni.

„Conform notificării Transgaz, situaţia se preconizează a dura circa 14 zile. Fiind vorba de o măsură temporară, care poate fi anulată în orice moment în funcţie de condiţiile meteo, Azomureş consideră, la acest moment, că nu se impune trimiterea salariaţilor în şomaj şi, cu atât mai puţin, disponibilizarea de personal”, se arată într-un comunicat transmis BVB.

Ambele companii sunt listate la bursă.