Noul acţionar al combinatelor siderurgice, firma Invest Nikarom, controlată în proporţii egale de Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă, are planuri îndrăzneţe în ceea ce priveşte viitorul combinatelor, având în vedere că grupul rus a renunţat la ele, estimând că în acest an ar fi produs pierderi de zeci de milioane de euro.
La momentul preluării, societăţile Mechel din România aveau activitatea oprită de câteva luni şi datorii scadente iar angajamentul noului investitor a fost acela de a reporni activitatea cât mai rapid, acolo unde acest lucru este posibil şi rentabil.
Olga Chumakova, reprezentantul Invest Nikarom, a precizat, joi, că trei din cele cinci combinate preluate de la Mechel îşi vor relua activitatea treptat, la Târgovişte şi Buzău au fost deja pornite mai multe secţii, urmând ca la Câmpia Turzii să înceapă activitatea la 2 secţii. În ceea ce priveşte combinatele de la Oţelul Roşu şi de la Brăila, acestea vor intra în conservare.
COS Târgovişte, singurul producător de oţel beton din ţară
COS Târgovişte (acţionarul a decis ca fostele unităţi deţinute de Mechel să-şi preia denumirile de dinaninte de privatizare) şi-a reluat deja activitatea din luna februarie, imediat după preluare, şi a produs luna trecută 13.000 de tone de oţel beton. Pentru luna martie, Olga Chumakova a estimat producţia de oţel beton la 20.000 de tone, jumătatea din capacitatea de producţie a combinatului.
Intenţia Invest Nikarom este să continue producţia în combinatele preluate de la Mechel şi nu să le vândă la fier vechi, însă în unele cazuri noul proprietar va renunţa la unele secţii nefolosite sau închiria unele active. “Intenţia noastră este de a continua producţia. COS Târgovişte este singurul producător de oţel beton din România şi poate asigura aproape jumătate din cererea internă”, a declarat Olga Chumakova. "Când am produs la maxim am avut şi pierderile cele mai mari. Nu credem că este rentabil să funcţionăm la capacitate maximă. Pentru tot ce producem în acest moment acum avem contracte", a spus Chumakova, care din 2002 a fost reprezentantul grupului rus Mechel în România.
Profit operaţional zero la cele trei combinate fiabile
Pentru acest an, noul acţionar şi-a propus ca la combinatele de la Târgovişte şi Buzău să aibă EBITDA (profit operaţional) zero. Acest obiectiv este prevăzut şi pentru Câmpia Turzii, doar că aici totul depinde de piaţă, a explicat Sergiu Lapti, reprezentatul juridic al Invest Nikarom. “Intenţionăm să vindem anumite secţii care sunt goale şi care nu mai sunt folosite de ani buni”, a explicat Chumakova. Ea a precizat c[ majoritatea producţiei va fi vândută pe piaţa internă, doar o mică parte din producţia de sârmă de la Buzău să fie vândută pe piaţa externă.
Cum va putea o firmă de apartament să facă ce nu a reuşit Mechel?
În 2011 uzinele Mechel din România au avut pierderi cumulate de 130 milioane euro, iar anul trecut de 200 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de cei doi reprezentani ai Invest Nikarom. Înainte de vânzare, ruşii au estimat că în 2013 combinatele din România le-ar aduce pierderi de aproape 50 milioane de dolari. Revenind la întrebarea de mai sus, Olga Chumakova a precizat că “eu cunosc uzinele foarte bine. În conducere sunt oameni cu care am lucrat. De la preluare şi până în prezent am renunţat la o parte din directorii de top. Erau 50, acum mai sunt doar 6”, a explicat ea.
Mai mult, combinatele preluate de la Mechel vor intra în reorganizare, administratorul judiciar fiind RVA Insolvency. Reprezentantul administratorului, Ştefan Dumitru, a precizat că unele active care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei vor fi înstrăinate, dând ca exemplu terenuri, apartamente, secţii goale, spaţii etc. De aici, investitorul speră să obţină o bună parte din banii necesari pentru investiţii, întrucât băncile din România sunt “în expectativă”, precum a precizat Sergiu Lapti.
„Mai avem de recuperat TVA de la stat. Este vorba de o sumă de 70 de milioane de lei pe care îi avem de recuperat la Câmpia Turzii. Controalele au început încă de acum 3 ani”, a spus Olga Chumakova, precizând că acesta a fost unul dintre subiectele discutate la întâlnirea avută cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Ea a mai spus că nu a cerut niciun ajutor financiar din partea statului, dar l-a înştiinţat pe ministrul Economiei că pe piaţa românească intră anual 100.000 de tone de oţel beton din Bulgaria, care se vinde cu mult sub preţul pieţei. “Este vorba de piaţa gri”, a spus Chumakova. Potrivit ei, piaţa de oţel beton a fost anul trecut de 660.000 de tone, jumătate din valoarea înregistrată în anul 2008, când s-a cifrat la 1,4 milioane de tone de oţel beton.
Una dintre situaţiile în care ne-ar putea ajuta statul român, o măsură care a fost aplicată şi în Spania, ar fi ca la marii consumatorii să nu se aplice în facturi susţinerea energiei verzi. “În alte state, această contribuţie a fost amânată pentru 2014”, a explicat Sergiu Lapti, care a precizat că preţul energiei din România este mult mai mare decât cel din Rusia sau Ucraina.
Restructurare cu disponibilizări
“Primele disponibilizări au fost realizate la nivel de directori. La Târgovişte vor rămâne 1.500 de angajaţi, suficienţi pentru o producţie lunară de 40.000 de tone, cantitate la care uzina este rentabilă. Oţelu Roşu rămâne în conservare pentru că produsele sale nu au cerere pe piaţă. Vor fi concediaţi 400 de angajaţi, rămân 30. La uzina din Buzău lucrează 500 de oameni, nu dăm pe nimeni afară. La Brăila sunt angajate 400 de persoane, deocamdată nu am luat o decizie, iar la Câmpia Turzii rămân toţi cei 350 de oameni’, a adăugat Chumakova.
COS Târgovişte a decis, în martie, să concedieze 512 salariaţi ale căror posturi au fost desfiinţate, urmând ca aceştia să primească plăţi compensatorii în cuantum de trei salarii brute, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori.
Potrivit lui Sergiu Lapti, reprezenant juridic al Invest Nikarom, în momentul în care Mechel a decis să vândă unităţile din România nu au fost prea mulţi investitori străini interesaţi să le cumpere, din cauza datoriilor mari între firmele din grup, de aproximativ 400 milioane de dolari. "Pentru Moscova uzinele din România erau atât de nesemnificative încât nu erau o prioritate", a mai spus Chumakova.
Consiliul Director al Mechel a aprobat anul trecut vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrau în strategia companiei.