Combinația dintre AstraZeneca și Pfizer are efecte uluitoare. Spania aplică acest amestec

Sursă: Dreamstime

Autoritățile sanitare spaniole au decis ca persoanele care au fost imunizate împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca, să primească rapelul de la Pfizer. Măsura se aplică după ce cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare în acest sens.

Spania este țara din Europa care a decis că persoanele imunizate împotriva COVID-19 cu AstraZeneca vor  primi rapelul de la Pfizer. Rezultatul ar urma să fie un răspuns imun puternic, potrivit unui nou studiu care aruncă în aer tot ce credeam despre amestecul dintre vaccinuri.

Autoritățile sanitare spaniole au decis ca persoanele care au fost imunizate împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca, să primească rapelul de la Pfizer. Decizia se bazează pe un studiul clinic, realizat de Institutul spaniol Carlos al III-lea. Acest studiu se referă la combinarea a două tipuri diferite de vaccin împotriva COVID. În cadrul testelor, specialiștii au constat că răspunsul imunologic este de 7 ori mai mare, iar efectele secundare deși sunt mai frecvente, nu sunt grave.

Aproximativ 670 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, care primiseră deja o primă doză de vaccin AstraZeneca, au participat la studiu, aproximativ 450 primind rapelul de la Pfizer, potrivit reuters.com.

Spania analizează varianta AstraZeneca

Peste 1.500.000 de persoane așteptau încă din luna martie să primească cea de-a doua doză de vaccin de la Astra Zeneca, după ce autoritățile au hotărât să îl interzică persoanelor sub 60 de ani din cauza riscurilor de tromboză.

Totuși, ministerul spaniol al sănătății analizează și posibilitatea, ca cei care refuză să li se administreze un vaccin diferit, să poate opta pentru AstraZeneca.

De alufel, și un studiu recent al Oxford Vaccine Group a constatat că amestecarea vaccinurilor anti-COVID poate duce la efecte secundare non-severe. Studiul a inclus 463 de voluntari care aveau cel puțin 50 de ani. Cercetătorii au cerut în mod aleatoriu participanților să primească fie două doze din același vaccin, fie o combinație de două vaccinuri, ambele la distanță de 28 de zile.

Rezultatele, publicate în revista The Lancet, au indicat că participanții au fost mai predispuși la efecte secundare ușoare și moderate ale vaccinului (dureri de cap, frisoane și dureri musculare) după ce au primit două doze diferite.

Sursă foto: Dreamstime