Producătorul de alumină Alum Tulcea a anunțat că își va suspenda producția din luna august și până la finalul anului 2022, din cauza prețului ridicat al gazelor naturale. Un număr limitat de angajați va fi menținut, se precizează în planul de activitate al companiei.
Producătorul de alumină Alum Tulcea, controlat de Alro Slatina, va suspenda din august producţia, potrivit planului de activitate. Compania avea 792 de angajaţi la finalul anului trecut. Pe 29 iulie este convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor.
Prețurile la gaze afectează grav producția
„Costurile de producţie ale Alum au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza preţului gazului. (…) În aceste condiţii planul de activitate al uzinei pentru anul 2022 a fost revizuit. S-a reevaluat numărul de salariaţi care să fie implicaţi direct în activităţile de curăţare instalaţii, mentenanţă/reparaţii, precum şi de continuare a activităţii de cercetare.
S-a revizuit organigrama societăţii luând în calcul menţinerea unui nucleu de specialişti din toate departamentele uzinei, pentru a pregăti reluarea activităţii de producţie în momentul în care evoluţia preţurilor la energie electrică şi gaze naturale o va permite”, se arată în planul de activitate al companiei.
Oficialii nu au transmis câţi angajaţi vor fi păstraţi în „nucleul de specialişti“ şi câţi vor fi disponibilizaţi după suspendarea producţiei.
În planul de activitate se arată că din august până la final de an activitatea de producţie este suspendată.
Combinatul a fost afectat și la începutul anului de prețurile la energie
Amintim că, în luna februarie preşedintele Sindicatului Liber Alum anunța că circa 200 din totalul de angajaţi ai combinatului nu se vor mai prezenta la locul muncă în luna martie, decât la decizia angajatorului şi vor primi doar 75% din salariu.
Decizia face parte dintr-un program de reorganizare economică stabilit de conducerea Alro Slatina, în contextul în care unitatea din care face parte şi combinatul tulcean se confruntă cu probleme economice din cauza majorării tarifelor practicate la energia electrică.
„Nu discutăm de disponibilizări. Am solicitat pentru cei care pleacă în 75% să beneficieze de primele care urmează să fie acordate personalului, prima de 8 martie şi prima de Paşti. Dacă în două săptămâni Guvernul ne dă energie, pornim la capacitate maximă. Mai drastic de atât nu poate să fie. Noi deja avem achiziţionată energie electrică pentru 2023. Se lucrează la contracte”, a menţionat Andrian Darie.
El a mai spus că cei aproape 200 de angajaţi care vor rămâne acasă începând cu data de 1 martie se vor prezenta la locurile de muncă doar la cererea combinatului şi că s-au stabilit criteriile în baza cărora se va întocmi lista nominală cu cele 200 de persoane.