Combustibilul fosil va deveni istorie! G7 a luat decizia finală. Se va întâmpla până la finalul anului 2022

Grupul celor șapte țări dezvoltate (G7) va înceta să mai ofere noi ajutoare publice pentru proiecte de combustibili fosili în străinătate până la sfârșitul anului 2022, dacă nu vor avea suficiente măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat vineri un oficial guvernamental japonez.

Oficialul, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului, a declarat anterior că obiectivul a fost inclus într-o declarație comună redactată de țările G7 pentru o reuniune ministerială pe probleme de climă, energie și mediu. Această reuniune a avut loc în cursul zilei de vineri, la Berlin.

„Asumăm angajamentul de a opri, până la sfârşitul anului 2022, orice nou ajutor public direct la nivel internaţional pentru proiecte în sectorul energiilor fosile fără echipamente pentru capturarea dioxidului de carbon„, a anunțat G7 la finalul acestei reuniuni a miniștrilor Energiei și Climei.

Grupul, format din Canada, Japonia, Statele Unite și principalele țări europene, s-a angajat, în cadrul unei reuniuni a liderilor lor din iunie anul trecut, să pună capăt, în 2021, noilor ajutoare guvernamentale directe pentru producția internațională de energie pe bază de cărbune termic.

Angajamentul prevăzut în proiect înseamnă că domeniul de aplicare al eforturilor lor de combatere a schimbărilor climatice se extinde.

Combustibilii fosili din sectoarele de electricitate vor fi eliminați

În cadrul discuțiilor din cadrul G7, miniștrii s-au angajat, de asemenea, să elimine în mare parte utilizarea combustibililor fosili în sectoarele lor de electricitate până în 2035, în ciuda tensiunilor puternice de pe piața energiei electrice din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Ne angajăm în continuare să atingem obiectivul de a realiza sectoare de energie electrică preponderent decarbonizate până în 2035″, au declarat aceștia.

Tranziția la energia curată

Pentru a realiza acest lucru, statele membre au promis să dezvolte „tehnologiile și politicile necesare pentru tranziția către o energie curată” și să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui, scrie Reuters.

Angajamentul a fost salutat de militanții pentru mediu, într-un moment în care războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie, iar țările occidentale se străduiesc să renunțe la importurile rusești.

„Într-o situație geopolitică foarte dificilă, G7 este unită în favoarea renunțării la combustibilii fosili până în 2035 în sectorul energetic. Acesta este un progres semnificativ”, a declarat David Ryfisch de la grupul de mediu Germanwatch.

În cadrul conferinței de presă de închidere, ministrul german al Energiei, Robert Habeck, a salutat angajamentele asumate de țările G7, afirmând că acestea reprezintă un „semnal puternic pentru o mai bună protecție a climei”.