Un talentat artist al muzicii românești a plecat din această lume acum 18 ani, la data de 18 iunie 2006, lăsând în urmă o moștenire muzicală impresionantă. El a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, rămânând mereu în amintirea și inimile celor care au apreciat și iubit muzica sa.
Pe data de 18 iunie 2006 a încetat din viață Gică Petrescu, unul dintre cei mai mari solişti de muzică ușoară și lăutărească pe care i-a avut vreodată România.
Născut la 2 aprilie 1915 în București, Gică Petrescu și-a început studiile muzicale încă din clasele primare. El a fost sub îndrumarea mamei sale. Marele muzician a urmat cursuri de pian și vioară, conform biografiei sale cuprinse în volumul „Viața și cântecele lui Gică Petrescu” scris de George Sbârcea.
Gică Petrescu a impresionat prin talentul său muzical de mic copil
Gică Petrescu a urmat lecții de vioară cu profesorul Glattauer.
Impresionați de pasiunea sa pentru muzică, părinții au decis să îi angajeze un profesor de chitară. Gică Petrescu și-a exprimat deschis preferința pentru acest instrument, pe care îl acompania, așa cum mărturisea el însuși în biografia menționată.
În perioada școlii, Gică Petrescu s-a implicat activ într-o formație școlară. Acesta a contribuit atât cu talentul său la chitară, cât și cu vocea sa. La doar 15 ani, a fost remarcat de compozitorul Ion Vasilescu. Acesta l-a recomandat pentru a fi prezentat la postul de radio.
Celebrul cântăreț a avut o carieră extraordinară în muzică
În anii ’30 ai secolului trecut, Gică Petrescu și-a consolidat cariera participând la concerte în Cazinoul din Sinaia alături de orchestra condusă de Dinu Șerbănescu. Mai târziu, a devenit o figură constantă la postul de radio, colaborând cu reputatul muzician Iulian Ghindă și orchestra acestuia.
Începând din 1936, cântărețul a început să înregistreze frecvent la casa de discuri „Odeon”. După numeroase turnee de concerte, a primit angajamente la mai multe teatre. Pe listă au fost „Alhambra”, „Gioconda” și „Boema” (din 1940). El a fost și la „Savoy”, sub conducerea lui Ion Vasilescu, și la „Constantin Tănase” (din 1944).
În această perioadă, a colaborat cu unii dintre cei mai renumiți compozitori ai vremii. Este vorba de Ion Vasilescu, Elly Roman, Mișu Constantinescu, Petre Romea și G. Patrichi.
Hiturile celebre care au rămas în memoria românilor
Începând cu anul 1960, Gică Petrescu a devenit o prezență frecventă în emisiunile de televiziune. În anii care au urmat, a susținut două turnee deosebit de importante. Unul dintre ele a fost petrecut la Paris timp de două luni, alături de Stela Popescu și Mircea Crișan. Celălalt a fost în Israel, însoțit de actorul Florin Piersic și cântăreața Doina Badea.
Între 1966 și 1971, artistul a înregistrat hiturile sale celebre precum „Căsuța noastră”, „Uite-așa aș vrea să mor” sau „Du-mă acasă, măi, tramvai” la casa de discuri Electrecord.
„Și pentru Ceaușescu am cântat, că mă chemau, îi plăcea cum cânt. Am cântat pentru toți, pentru ăia mari, pentru ăia mici, pentru muncitori, pentru țărani, pentru intelectuali…Am cântat și la CEC, când se dădeau premiile alea mari. Mă chemau și acolo. (…)
Probleme cu Securitatea? (…) Păi eram celebru, cântam de zeci de ani, mi se spunea «Sinatra de România», așa-mi ziceau ăștia…Tata era fiu de burghez, trebuiau să fie cu ochii pe mine. Însă, ți-am zis, politică nu am făcut niciodată.
Dacă iei cântecele mele, toate cântecele mele, n-o să auzi niciodată ceva cântat despre comuniști sau despre ăștia, Stalin, Ceaușescu”, mărturisea maestrul într-un interviu.
Marea durere a cântăreţului a fost moartea soţiei sale, Cezarina, în 1989
Acum 18 ani, Gică Petrescu a fost găsit mort în apartamentul său de pe Bulevardul Regina Elisabeta. De-a lungul a peste două decenii, celebrul artist a trăit fără iubirea vieții sale, Cezarina Moldoveanu, femeia care i-a fost alături timp de 34 de ani.
În ultimii ani ai vieții sale, bolnav și singur, Gică Petrescu a depins mai mult de bunăvoința vecinilor. A murit la vârsta de 91 de ani.
„Nu mi-e frică de moarte. Asta nu înseamnă că o sfidez. Când va fi să fie?! Asta numai Dumnezeu știe. Conduceam o mașină cum numai în filmele cu Stan și Bran se mai poate vedea. Eram, de obicei, trimis să duc medicamente la spitalele de prim ajutor, din imediata apropiere a frontului.
Cum mă lansasem deja în muzică și oamenii începuseră să mă cunoască, trăgeam câte o cântare pentru răniți de câte ori puteam sau mi se cerea. Mergeam oriunde era nevoie de mine”, povestea maestrul acum ani buni pentru Libertatea despre perioada din Al Doilea Război Mondial.
Decesul soţiei sale l-a afectat enorm pe Gică Petrescu, spun apropiaţii. Din 1989, nu a mai urcat decât foarte rar pe scenă şi evita să mai apară la TV.
Mai mult, nici nu mai credea că piesele sale sunt în pas cu vremurile, însă avea o dorinţă incredibilă de a trăi.
„Pur și simplu, nu voia să moară, poate tocmai de aceea, și dintre melodiile lui, el iubea cântecul «Inima, de ce nu vrei să îmbătrânești»!
Era un fel al lui de a spune prin versuri că vrea să rămână în viață. Din păcate, nu s-a putut lupta cu neajunsurile și până la urmă a clacat!”, povesteau apropiaţii săi după momentul trist al trecerii în nefiinţă.