Se împlinesc 45 de ani de la moartea cântăreţei de muzică populară Ileana Sărăroiu

Ileana Sărăroiu a murit la 13 mai 1979, la Călăraşi, fiind înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din Bucureşti. Despre modul cum a părăsit această lume au curs râuri de cerneală.

Îndrăgita solistă a decedat neașteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din comuna Unirea, județul Călărași, din cauza unui anevrism care i-a provocat un accident vascular cerebral.

Ileana Sărăroiu
Ileana Sărăroiu (SURSA FOTO: YouTube)

Pe fondul lipsei de informații din timpul regimului comunist, zvonurile despre moartea interpretei au fost care mai de care mai bombastice. După înmormântare, unii martori au spus că s-ar fi auzit zgomote la mormântul Ilenei Sărăroiu, iar când a fost deshumată, cadavrul i-ar fi fost găsit răsucit, cu părul smuls și interiorul sicriului scrijelit cu unghiile.

În ziua respectivă, ea mai avusese un concert în țară și a ajuns la nunta pe care trebuia să o onoreze în jurul orei 22:00. De cum a ajuns la eveniment, Ileana Sărăroiu a acuzat o stare de oboseală și a cerut o cafea. Venise la nuntă împreună cu soțul său, Mircea Câmpeanu.

S-a născut în Valea Voievozilor

Cântăreaţa de muzică populară Ileana Sărăroiu s-a născut la 25 septembrie 1936, în comuna Valea Voievozilor din judeţul Dâmboviţa.

A debutat artistic la vârsta de 14 ani, pe scena Casei de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii Populare de Artă a plecat la Bucureşti unde a fost angajată la Teatrul „Ion Vasilescu”.

În 1958 cânta la hotelul-restaurant Minerva din Craiova, iar apoi a activat în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. (Direcţia Generală a Serviciului Muncii), al Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”, potrivit jurnalfm.ro.

A colaborat cu Radioteleviziunea Română, fiind prezentă la numeroase emisiuni, iar în 1964 a realizat prima imprimare la Radio Bucureşti.

Primul disc l-a lansat în 1966 la casa de discuri Electrecord. A cântat la câteva restaurante bucureştene, între care Cina (din 1964), Athénée Palace şi Balada (al Hotelului Intercontinental).

Artista a efectuat numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Pe parcursul carierei sale şi-a îmbogăţit repertoriul cu cântece populare de la poalele munţilor Bucegi şi Făgăraş.

Dintre şlagărele sale amintim: „De-ar veni luna lui mai”, „Dar-ar naiba-n tine dragoste”, „Cine-a pus cârciuma-n drum”, „Inima, de dor nu stii”, „Păsărică mută-ţi cuibul”, „De ce oare eu te-am cunoscut?”, „Unde e Târgoviştea?”, „Doi voinici din Valea Mare”, „O bătrână într-o gară”.