Curtea Constituțională din România este tributară politicului, iar modul de numire a judecătorilor ar trebui schimbat, consideră jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 cea mai recentă decizie a CCR, care a bulversat lumea politică și societatea. Este vorba despre decizia referitoare la demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, o decizie luată la sesizarea ministrului justiției, Tudorel Toader. Curtea a hotărât că președintele Iohannis trebuie să dea curs solicitării de a o schimba din funcție pe șefa DNA și trebuie să semneze un decret în acest sens. Reacția ambasadelor străine și a Comisiei Europene a fost, în ciuda aprecierii de care se bucură Laura Codruța Kovesi, fie că nu comentează, fie că este o problemă internă a României.
„E firesc, a comentat Cristian Tudor Popescu, pentru că acolo, Curtea Constituțională e sfântă. Înseamnă altceva decât în România. Să ne amintim anul 2012, când principiul a fost același: nu puteți trece peste hotărârile CCR. Acesta a fost principiul și al Statelor Unite, și al Uniunii Europene în chestiunea referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu”, a arătat CTP. „La noi, Curtea Constituțională este altceva. Este o uneală. O unealtă din panoplia puterii politice. În 2012, Curtea Constituțională de atunci, cu majoritatea ei politică băsesciană, a pulverizat voturile a 7,4 milioane de cetățeni. Acum, o altă Curtea Constituțională, aceeași, dar în altă componență politică, cu o altă majoritate politică, a pulverizat voturile a 6 milioane de cetățeni, adică acei cetățeni care l-au votat pe președintele Klaus Iohannis în 2014 ca să îi reprezinte. Iar Curtea Constituțională îi împiedică pe președintele Klaus Iohannis să își reprezinte alegătorii, pentru că președintele nu are, potrivit Curții Constituționale, nimic de făcut (…), este redus la un iscălitor”, spune Cristian Tudor Popescu, în cadrul unei emisiuni la postul tv Digi24.