Comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi externă, au scăzut cu 23% în primele 4 luni, faţă de perioada similară din 2008, în aprilie declinul fiind de 24,2% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderea din perioada ianuarie – aprilie 2009 a fost cauzată de reducerile comenzilor noi din industria bunurilor intermediare (-44,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-31,4%) şi industria bunurilor de uz curent (-9,7%), se arată într-un comunicat al INS. Comenzile din industria bunurilor de capital au avansat cu 1%.

În aprilie, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, comenzile noi din industrie au coborât pe ansamblu cu 24,2%, toate sectoarele înregistrând scăderi. Astfel, comenzile din industria bunurilor intermediare s-au redus cu 45,3%, cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 28,5%, cele din industria bunurilor de uz curent cu 9,8%, iar cele din industria bunurilor de capital cu 2,5%.

Raportate la martie, în aprilie comenzile noi din industrie au fost mai mici cu 4,5%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi ale comenzilor noi în industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor intermediare (-6,8%) şi în industria bunurilor de capital (-1,4%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 2,3%.

SURSA: Mediafax