Hackeri români au furat informaţiile de pe cărţile de credit a peste 500.000 de australieni. Şapte membri au fost inculpaţi noaptea trecută în cel mai mare furt de date de pe cărţi de credit din istoria Australiei, după ce reţeaua criminală a fost destructurată într-o operaţiune comună a poliţiei române şi a celei australiene.
Peste 30 de milioane de dolari au fost cheltuiţi în tranzacţii ilegale pe cel puţin 30.000 de cărţi de credit false, create de hackeri cu ajutorul informaţiilor furate şi vândute unor infractori din Europa, Asia şi SUA.
Potrivit responsabilului cu operaţiunile împotriva criminalităţii cibernetice al poliţiei federale australiene, comandantul Glen McEwan, operaţiunea de 17 luni cu numele de cod Lino a culminat marţi cu 36 de mandate de percheziţie în România şi 16 persoane arestate. "Un număr mare de echipamente de calculator, inclusiv servere, au fost confiscate în timpul operaţiunii", a declarat acesta.
"Şapte din aceşti bărbaţi au fost direct implicaţi în activitatea ilegală axată pe Australia. Aceştia, cu vârste între 20 şi 31 de ani, au fost arestaţi şi puşi sub acuzare noaptea trecută de autorităţile române pentru diverse infracţiuni. Am fost informat că cea mai gravă infracţiune se pedepseşte cu maxim 15 ani de închisoare", a precizat responsabilul.
În total, 13 agenţii internaţionale au fost implicate în operaţiune, inclusiv MI5, agenţia britanică de informaţii, şi FBI.
Printre cei arestaţi se numără Gheorghe "Ursul Carpatin" Ignat, un campion la lupte greco-romane care ar fi călătorit în Australia în ultimii ani.
Reţeaua căuta pe internet deficienţe în sistemele de securitate ale comercianţilor şi a accesat ilegal calculatoarele a peste 100 de magazine, benzinării şi alţi comercianţi australieni. Poliţia australiană nu a precizat care comercianţi au fost victime ale atacurilor cibernetice, menţionând însă că sistemele acestora de securitate au fost întărite, iar Australia este mai în siguranţă faţă de astfel de furturi.
Sursa: Agerpres