Comercianții de proximitate cer extinderea sistemului Garanție-Returnare pentru PET-uri și Ambalaje Mari
Reprezentanții comerțului de proximitate solicită completarea urgentă a Sistemului Garanție-Returnare (SGR) cu PET-urile de 5 litri, sticlele de spirt și apa distilată, ambalaje care în prezent nu sunt acceptate în sistemul național de reciclare contra garanție. Inițiativa este susținută public de vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMM), Feliciu Paraschiv, care a atras atenția asupra lacunelor actuale din SGR în cadrul conferinței „SGR în România”, desfășurată joi.
Ambalaje curate, dar excluse fără motiv de sistemul automat
„Recunosc că la început ne-am opus un pic sistemului, pentru că ştiam că o să vină ceva foarte greu, dar ne-am obişnuit şi cred că nu se mai poate fără. Cred că nu mai există comerciant serios şi cu planuri de viitor care să refuze să se integreze sau care nu vrea să participe la sistem, motiv pentru care noi chiar ne gândeam la ultimele discuţii care le-am avut în cadrul asociaţiei, la ce am putea face să îmbunătăţim funcţionarea sistemului.
Am tras concluzia că ar trebui introducerea de urgenţă a PET-urilor de spirt, apă distilată, care sunt ambalaje curate şi nu înţelegem de ce nu sunt în sistem. Cred că se poate face asta printr-un Ordin de ministru, foarte simplu, lăsând o perioadă de graţie. Apoi, n-am înţeles de ce ambalajele de 5 litri sunt lăsate la voia întâmplării. Poate ar trebui să găsim o variantă la colectarea manuală să fie primite”, a declarat Paraschiv.
Acesta a adăugat că și ambalajele mari, de 5 litri, sunt lăsate „la voia întâmplării” și ar trebui acceptate în sistem, cel puțin prin colectare manuală.
„Încă mai trebuie umblat la triggerele de colectare. Se încearcă un trigger automat prin care colectorul să vină în mod automat la un supermarket, să ridice sacii cu ambalaje, dar nu reuşeşte de fiecare dată să puncteze exact nevoile comerciantului”, a afirmat oficialul ANCMM.

Probleme de logistică și lipsa unui echilibru financiar
Un alt punct sensibil semnalat de reprezentantul comercianților este frecvența de colectare a ambalajelor din magazine. Deși se încearcă automatizarea procesului de ridicare a sacilor cu ambalaje, în practică, sistemul nu reușește să țină pasul cu nevoile reale ale magazinelor.
„Recunosc că la început ne-am opus un pic sistemului, pentru că ştiam că o să vină ceva foarte greu, dar ne-am obişnuit şi cred că nu se mai poate fără. Cred că nu mai există comerciant serios şi cu planuri de viitor care să refuze să se integreze sau care nu vrea să participe la sistem, motiv pentru care noi chiar ne gândeam la ultimele discuţii care le-am avut în cadrul asociaţiei, la ce am putea face să îmbunătăţim funcţionarea sistemului.
Am tras concluzia că ar trebui introducerea de urgenţă a PET-urilor de spirt, apă distilată, care sunt ambalaje curate şi nu înţelegem de ce nu sunt în sistem. Cred că se poate face asta printr-un Ordin de ministru, foarte simplu, lăsând o perioadă de graţie. Apoi, n-am înţeles de ce ambalajele de 5 litri sunt lăsate la voia întâmplării. Poate ar trebui să găsim o variantă la colectarea manuală să fie primite”, a punctat Paraschiv.
Totodată, el a vorbit și despre dezechilibrul din cadrul sistemului, unde retailerii sunt tratați, în opinia sa.
„Aş vrea să vă spun de la început că SGR este un sistem format din trei componente. O componentă este RetuRo, unde RetuRo face o treabă şi primeşte nişte bani. Pentru asta e plătit. A doua componentă sunt producătorii care plătesc pentru acest sistem, iar dacă sistemul n-ar fi existat ar fi plătit şi mai mult. Şi a treia componentă sunt retailerii care acum un an şi jumătate n-aveau nicio treabă, care n-aveau nicio obligaţie şi acum trebuie să facă toată treaba fără să fie plătiţi.
Şi când spun ‘fără să fie plătiţi’ mă refer la faptul că handling-ul pe care îl ştim toată lumea, e o taxă care trebuie să acopere doar costurile. Adică noi trebuie să efectuăm o operaţiune benevolă fără niciun fel de profit… Dacă RetuRo e mulţumit şi cifrele sunt foarte bune, înseamnă că noi ne facem treaba foarte bine”
Extinderea SGR în mediul rural este o prioritate
Declarațiile lui Paraschiv vin în contextul în care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat recent intenția de a extinde Sistemul Garanție-Returnare (SGR) și în mediul rural, pentru a facilita colectarea și reciclarea și în comunitățile mai puțin accesate până acum.
Sistemul Garanție-Returnare a fost lansat în România pentru a încuraja reciclarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu. Consumatorii plătesc o garanție de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj, sumă returnabilă la predarea ambalajului gol în punctele special amenajate.