Bugetele firave ale populatiei nu permit cumpararea unor bunuri de folosinta indelungata al caror pret este, de obicei, de patru-cinci ori mai mare decat salariul mediu pe economie. Cea mai mare parte a salariilor este folosita pentru cheltuieli curente, devenind practic imposibila economisirea.
Pentru a contracara aceasta situatie, comerciantii au oferit clientilor posibilitatea cumpararii in rate a marfurilor scumpe. Desigur nici un lant de magazine din Romania nu are puterea financiara de a credita prin forte proprii vanzarile in rate. Bancile comerciale s-au adaptat rapid cerintelor pietei, oferind credite avand ca destinatie cumpararea in rate a aparatelor electrocasnice. Au fost incheiate contracte de colaborare intre banci si magazine, prin care clientii respectivului magazin au posibilitatea de a obtine credite de la banca pentru achitarea marfii.
Un lant de magazine colaboreaza, de obicei, cu mai multe banci, in functie de acoperirea teritoriala a acestora din urma. Faptul constituie un avantaj pentru bancile cu o retea teritoriala vasta si cu agentii in orasele mici. Magazinele castiga la fel de mult, indiferent daca vand in rate sau cu banii jos. Au insa marele avantaj ca, oferind aceste facilitati clientilor, isi maresc vanzarile, rulajul si, implicit, profiturile.
Conditiile de finantare constituie unul dintre cele mai importante criterii pe baza carora clientul alege de unde sa cumpere un anumit produs. Deseori, o dobanda mai mica este considerata mai importanta chiar decat raportul calitate pret al obiectului respectiv. Din aceasta cauza, alegerea de catre magazin a unei banci care ofera conditii de finantare convenabile este deosebit de importanta.
Bankcoop a incheiat conventii cu circa 30 de magazine care desfac bunuri de folosinta indelungata. Perioada de creditare este cuprinsa intre unu si doi ani. Dobanda, calculata la valoarea reziduala a creditului, este de 58% pentru termenele de un an, iar pentru termenele de rambursare peste un an este de 61% pe an, fiind indexabila in functie de evolutia dobanzilor pe piata bancara. Suma maxima acordata pentru persoanele fizice este de 30 de milioane de lei. Plafonul maxim cuprinde si dobanda calculata pe sase luni de la acordare.
Garantarea imprumutului se face cu bunurile cumparate care trebuie asigurate la o societate de asigurari. Pe langa aceasta, cumparatorul trebuie sa aiba doi giranti. Salariul net al titularului creditului trebuie sa fie de doua ori mai mare decat rata lunara de rambursare a creditului plus dobanda din prima luna.
Cumparatorul va trebui sa achite un avans echivalent cu prima rata a creditului acordat.
Banca Comerciala Romana a semnat protocoale de colaborare cu firmele NEI, Ana Electronic, Grimm Cd group si alte societati din domeniul comercializarii produselor electronice si electrocasnice. Clientul trebuie sa achite prin forte proprii un avans cuprins intre 15-25% din valoarea articolului, fie direct la magazin, fie la banca. Termenul maxim de rambursare este de trei ani. Plata creditului si a dobanzii aferente acestuia este garantata cu veniturile nete realizate de titularul creditului impreuna cu sotul/ sotia acestuia si cu veniturile nete realizate de unul-doi giranti.
Obiectul cumparat trebuie asigurat la societatea de asigurari Asiban. Rata lunara trebuie sa fie de doua ori mai mica decat veniturile nete cumulate realizate de imprumutat, sot/ sotie si giranti. Dobanda perceputa este, in prezent, de 59% pe an, aplicabila valorii ramase de platit din credit si indexabila in functie de evolutiile de pe piata bancara. Plata creditului si a dobanzii se va face in rate egale.
Banc Post percepe pentru creditele acordate in scopul cumpararii de aparatura electrocasnica o dobanda indexabila de 68% pe an. Aceasta se calculeaza la soldul creditului. Numarul de rate lunare este intre 3 si 36. Plafonul maxim al creditului este de 20 de milioane de lei. Pentru gestionarea creditului, clientul va plati un comision de gestiune in valoare de 1% din suma imprumutata. Produsele trebuie asigurate la o societate de asigurari agreata de banca. Veniturile nete ale imprumutatului si ale girantilor trebuie sa fie de doua ori mai mari decat rata de credit si dobanda aferenta acesteia.
Banca Romana pentru Dezvoltare a incheiat conventii de colaborare pentru creditarea vanzarilor cu 175 de firme avand peste 400 de puncte de vanzare. Creditele acordate sunt cuprinse intre 2 si 20 de milioane de lei. Termenul maxim de rambursare este de trei ani, iar dobanda anuala, indexabila, este de 62%, aplicata valorii reziduale a creditului. Clientul trebuie sa achite prin forte proprii un avans in valoare de 5% din valoarea articolului cumparat. Venitul net al solicitantului si al girantilor (care nu pot fi sot sau sotie a titularului creditului) trebuie sa fie dublu fata de rata si dobanda lunara de achitat. Bunul trebuie asigurat la societatea de asigurari Asiban.
Chiar daca suma totala platita pentru un obiect este mai mare cu circa 50%, in cazul in care plata se face in rate, decat daca plata se face cu banii jos, cererea de astfel de credite este foarte mare, pentru multi creditarea fiind unica sansa de intrare in posesia aparaturii dorite.