Creștere semnificativă în comerțul cu ridicata

Datele INS arată o creștere în comerțul cu ridicata în primele luni ale anului, reflectând efectul pozitiv al măsurilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu pentru nivelul de trai al populației și creșterea consumului.

În primele patru luni ale anului, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2,1% în serie brută și de 2,3% în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

În luna aprilie 2024, conform datelor INS, cifra de afaceri (excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete), în serie brută, a înregistrat o creștere semnificativă de 10,1% față de aceeași lună a anului anterior.

INS
Sediul INS / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Sectoarele care au înregistrat cele mai mari creșteri includ comerțul cu ridicata nespecializat (+36,8%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (+28,6%), comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+21,5%), comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+13,5%), comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+11,4%) și comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+1,4%).

Progresul înregistrat este susținut de creșterea producției, reflectată în achiziția de materii prime și echipamente, precum și de avansul consumului privat.

Comerțul cu ridicata include activitățile de vânzare a mărfurilor în cantități mari către diverse entități precum comercianți cu amănuntul, utilizatori industriali și comerciali, colectivități, utilizatori profesionali, alți comercianți cu ridicată sau intermediari de comerț cu ridicata, fiind distinct de vânzările directe către consumatori finali.

România sub Guvernul Marcel Ciolacu: Investiții record și progrese economice și sociale remarcabile

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a realizat investiții fără precedent, poziționând România printre țările cu cel mai mare avans al economiei din UE.

În plus, țara noastră a egalat Polonia în ceea ce privește nivelul PIB pe cap de locuitor, ajungând la o valoare de 80% din media UE.

Politicile sociale implementate de PSD au adus progrese semnificative și în ceea ce privește valoarea salariilor din perspectiva parității de cumpărare.

Măsurile-cheie, cum ar fi limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au contribuit la temperarea creșterilor de prețuri pentru aceste produse și servicii, care reprezintă o parte semnificativă din cheltuielile zilnice ale românilor.