Între 2012 şi 2016, Asia şi Oceania au reprezentat ca volum 43% din importul mondial de armament convenţional, o creştere de 7,7% în raport cu perioada 2007-2011, potrivit Institutului internaţional de cercetări asupra păcii – Sipri, cu sediul la Stockholm.
Cota regiunii Asia-Oceania din importurile internaţionale a fost uşor mai ridicată (44%) între 2007 şi 2011. Pentru ţările din Orientul Mijlociu şi monarhiile din Golf, aceasta a crescut de la 17% la 29%, cu mult înaintea Europei (11%, minus şapte puncte), Americilor (8,6%, minus 2,4 puncte) şi Africii (8,1%, minus 1,3 puncte).
"În cursul ultimilor cinci ani, majoritatea ţărilor din Orientul Mijlociu s-au îndreptat mai întâi spre Statele Unite şi Europa în căutarea capacităţilor militare avansate", a subliniat un cercetător din cadrul Sipri, Pieter Wezeman.
"În pofida preţului scăzut al petrolului (pe care îl produc şi îl exportă), ţările din regiune au continuat în 2016 să comande mai multe arme pe care le percep ca instrumente esenţiale în faţa conflictelor şi tensiunilor din regiune", potrivit acestuia.
Transferul mondial de armament în cei cinci ani sub observaţie au atins un nivel record după 1950, a subliniat Sipri.
Arabia Saudită a fost al doilea importator mondial de armament în perioada respectivă (+212%), în urma Indiei care, spre deosebire de China, nu posedă încă o producţie naţională la nivel.
În ce priveşte exportul, Statele Unite îşi păstrează prima poziţie în clasament cu 33% din piaţă (plus trei puncte), în faţa Rusiei (23%, minus un punct), Chinei (6,2%, plus 2,4 puncte) şi a Franţei (6%, minus 0,9 puncte) care trece înaintea Germaniei (5,6%, minus 3,8 puncte). Aceste cinci ţări reprezintă aproape 75% din exportul mondial de armament greu.
Progresul Franţei în clasamentul exportatorilor se explică mai ales prin contractele importante semnate cu Egiptul care a achiziţionat bastimente de război de tip Mistral şi avioane de luptă Rafale. 'Concurenţa este feroce între producătorii europeni', cu Franţa, Germania şi Marea Britanie în frunte, a menţionat un responsabil al programului de armament din cadrul Sipri, Aude Fleurant.
Statele Unite şi Franţa sunt principalii furnizori pentru Orientul Mijlociu, în timp ce Rusia şi China vând mai ales în Asia. AGERPRES