Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea a fost generată, în principal, de comerţul cu autovehicule, care a avansat cu 5,9%.

În perioada ianuarie – iulie, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de perioada similară a anului trecut atât ca serie brută, cu 8,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,7%.

În luna iulie 2011, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţa de luna precedentă ca serie brută cu 0,9% datorită comerţului cu autovehicule (+1,2%), comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+0,8%) şi comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,8%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 0,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea cifrei de afaceri în acest sector a fost de 4,2%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a avansat faţă de luna precedentă ca serie brută cu 9,1%, pe fondul creşterii provenită de la activităţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+16,3%), de la activităţile de jocuri de noroc (+9,4%), de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+8,8%), de la serviciile provenite din alte activităţi (+6,6%) şi de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+0,2%). Activităţile de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor au scăzut cu 3,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri pentru serviciile prestate populaţiei a crescut cu 5%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 15,5% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 19,7%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 16,1%, respectiv cu 17,1%.
SURSA: Agerpres