Comerţul cu diamante al Rusiei ar putea fi vizat de sancţiunile decise de grupul G7

diamante

SURSA FOTO: Dreamstime

Un important element de export pentru Rusia, diamantele, ar putea fi vizate de sancţiunile decise de marile economii ale lumii, reunite în grupul G7. Ce dificultăţi există însă, până să se ajungă la o decizie fermă în acest sens?

Ţările din grupul G7, reprezentând cele mai avansate şapte economii din lume, analizează posibilitatea de a impune sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de diamante.

Rusia a fost al optulea cel mai mare exportator de diamante din lume în 2021

Vorbim despre o măsură complicată care ar putea creşte preţurile pentru mărfurile de lux. Diamantele nu sunt comercializate în mod obişnuit precum petrolul sau aurul, dar reprezintă o piaţă mare care merge dincolo de bijuterii. Pietrele sunt folosite şi pentru operaţiuni de găurire, stomatologie, calculatoare, printre altele.

Până la aceste moment, exporturile de diamante ale Moscovei au fost în mare parte ferite de sancţiunile internaţionale, deşi au existat multe apeluri pentru impunerea de sancţiuni din partea Ucrainei şi a unor ţări europene, precum şi a mai multor runde de măsuri care vizează exporturile de energie ale Kremlinului, băncile şi oligarhii.

În 2021, Rusia a fost al optulea cel mai mare exportator de diamante din lume, încasând aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante.

Sunt unele ţări, cum ar fi Belgia, care cumpără o cantitate semnificativă de diamante ruseşti, care doresc „o abordare globală” a exporturilor ruseşti, spre deosebire de o măsură specifică UE, pentru a se asigura că sancţiunile nu le afectează în mod disproporţionat, scrie Reuters.

Comerţul cu pietre preţioase ar putea fi deturnat către alte pieţe, cum ar fi Dubai

„Dezbaterea se desfăşoară de ceva timp, deoarece există un risc clar ca Rusia să-şi redirecţioneze pur şi simplu exporturile către ţări neparticipante.

Dacă sancţiunile ar fi puse în aplicare într-un mod care face dificilă eludarea, atunci am putea vedea o ofertă mai mică din Rusia pe piaţă şi preţuri mai mari”, afirmă Edward Gardner, economist de mărfuri la Capital Economics.

Industria diamantelor din Europa este preocupată de deturnarea comerţului cu pietre către alte pieţe, cum ar fi Dubai, din cauza perspectivei de a plăti mai mult pentru marfă şi de a nu reduce semnificativ veniturile Rusiei din comerţ. Ca atare, G7 discută despre cum să folosească tehnologia pentru a urmări sursa originală a pietrelor.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit marţi despre al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care este în prezent dezbătut între cele 27 de capitale ale UE, dar nu a menţionat că diamantele vor fi prezente în această rundă. În schimb, următorul set de măsuri se va concentra ”pe reprimarea eludării”.