Turcia este cel mai important partener economic al Rominiei din regiunea euro-asiatica, ocupind locul 4 i topul tuturor exporturilor rominesti. in 2000, valoarea schimburilor comerciale romino-turce a atins un miliard de dolari, cu 27 la suta mai mult decit i 1999. Iar i acest volum comercial, ponderea majoritara o detine exportul rominesc i Turcia, cu circa 630 de milioane de dolari, fiind cel mai mare nivel iregistrat i istoria relatiilor dintre cele doua tari. Noi exportam la turci mai ales produse metalurgice, metale comune si produse chimice.
Ministrul romin de externe, Mircea Geoana, declara itr-o vizita la Ankara, ca Turcia reprezinta pentru noi un aliat politic si economic strategic si ca de aceea este o tara „superinteresanta”. Ambasadorul romin la Ankara, George Ciamba, ne-a spus ca Rominia se afla i plina campanie de atragere a marilor holdinguri din Turcia, precum Kok, Enka, Cukurova si Sisecam. Atragerea unui volum mai mare de investitii turcesti pare sa se potriveasca destul de mult cu o tendinta a oamenilor de afaceri turci de a se orienta catre tara noastra, pe fondul crizei economice prin care trec la ei acasa. Unele medii diplomatice si economice de la Ankara sunt de parere ca turcii vad i Rominia un mediu de afaceri mult mai stabil si mai sigur decit este Turcia i prezent. De aceea au intentia de a-si orienta spre Rominia putinul capital pe care l-au salvat din crizele financiare care au dus la caderea bancilor si la devalorizarea galopanta a monedei autohtone.
Un prim pas ar putea fi domeniul energetic. in urma discutiilor cu premierul turc Bulent Ecevit, ministrul Mircea Geoana a anuntat ca Turcia este interesata sa cumpere energia electrica ce va fi exportata de Rominia i urma aderarii sud-estului Europei la un acord european de reglementare i domeniu.
Turcia continua sa traverseze o perioada de instabilitate monetara si economica, chiar daca FMI a intervenit deja cu 7,5 miliarde de dolari din fondul suplimentar de rezerva. intr-un articol publicat de Financial Times, fostul viceguvernator al bancii centrale Turce, Ercan Kumcu, sustine isa ca programul FMI menit sa reduca inflatia si sa dea o crestere economica nu a tinut cont de realitatile din Turcia, specialistii fondului confundind evenimentele produse i aceasta tara cu cele din Asia sau America Latina. Cresterea extrem de accentuata a ratei dobinzilor, pe seama unei mari cereri sezoniere de valuta straina din partea bancilor comerciale, a fost gresit interpretata de FMI drept un atac la adresa monedei nationale (lira turceasca), cind, de fapt, banca centrala, nereactionind la majorarea ratelor dobinzii, nu a facut altceva decit sa respecte politicile monetare stricte ale Fondului. Singura concluzie pe care o trage Erkan Kumcu este aceea ca doar FMI poate fi facut raspunzator de actiunile sale si efectele lor asupra mersului economiei turcesti i ultimele trei luni.