Unul dintre capitolele de negociere in vederea aderarii la UE se refera la comertul electronic. „Reglementarea in regim de urgenta a e-commerce ar putea parea, in contextul situatiei actuale din Romania, putin fortata”, spune Sorin Potanc, secretar de stat in cadrul Ministerului Industriei si Comertului. „Este insa absolut necesara, avand in vedere ca partenerii de afaceri din Statele Unite si Uniunea Europeana o folosesc, confirmandu-i astfel puterea probanta in justitie”. Termenul in care ministerul trebuie sa fie gata cu legislatia aferenta este foarte strans. In anul 2001, atat institutiile, cat si cadrul functionarii lor vor trebui definitivate, iar semnatura electronica recunoscuta in Justitie. De acest obiectiv depinde parcurgerea a inca unei etape pe traseul integrarii.
Guvernul se grabeste
In acceptiunea proiectului ordonantei de urgenta, semnatura electronica este forma de autentificare a unui document comercial parafat prin Internet, de fapt echivalentul semnaturii olografe obligatorii in cazul unei tranzactii comerciale. Semnatura electronica este legata in mod unic de semnatar, permite identificarea acestuia, este creata folosindu-se mijloace care pot fi pastrate sub controlul sau exclusiv.
Activitatile de natura comerciala care admit si semnatura electronica sunt tranzactiile pentru furnizarea de bunuri si servicii; acordurile de distribuire, de repezentanta comerciala sau agent; contractele de leasing, factoring, exploatare, inchiriere; lucrarile de constructii-montaj; activitatile de consultanta, engineering, licentiere; contractele de investitii, finantare, asigurare; cooperarea economica, tehnica, stiintifica, culturala; transportul de pasageri si marfuri aerian, maritim si terestru. Eficacitatea si admisibilitatea semnaturii electronice in procedurile legale nu poate fi respinsa doar pentru ca nu are la baza un certificat autentificat.
Graba cu care Guvernul trebuie sa rezolve problema reglementarii semnaturii electronice este intr-o vadita contradictie cu letargia Parlamentului vizavi de crearea legislatiei referitoare la dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor informatice. Dupa un „stagiu” de doi ani pe mesele senatorilor si deputatilor, Legea dezvoltarii si utilizarii tehnologiilor informatice este tot in stadiul de proiect. Asadar, pentru ca schema cu semnatura electronica sa functioneze, proiectul de lege se va metamorfoza, pana la sfarsitul vacantei parlamentare, in ordonanta. Asta pentru ca tot ceea ce tine de protectia si securitatea datelor si informatiilor, de responsabilitatea in acest domeniu, de protectia persoanelor fizice fata de prelucrarea datelor cu caracter personal si de valoarea probanta a documentelor electronice nu se regaseste in legislatia romaneasca. Asa cum nu se regasesc nici institutiile necesare punerii in miscare a mecanismului. Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica ar trebui sa se transforme in Secretariat de Stat. Necesar ar fi si un organism, Autoritatea Romana pentru Informatica, printre ale carui atributii ar trebui sa figureze protectia si securitatea datelor.
Magistratii inca ezita
Singura parafa care mai lipseste de pe proiectul Ordonantei de urgenta privind semnatura electronica este cea a Ministerului Justitiei. Magistratii isi pun problema obligativitatii revizuirii legislatiei comerciale si recomanda necesitatea gasirii formulelor care sa puna de acord principiile si prevederile Codului civil cu cele ale ordonantei. „Asta nu inseamna ca Guvernul nu se va incadra in termenul impus”, afirma secretarul de stat Sorin Potanc.
Motivul este simplu. Este extrem de aproape momentul in care partenerii de afaceri straini vor semna, in numele companiilor lor, numai electronic.
Activitati comerciale in care este valabila semnatura electronica
· tranzactiile pentru furnizarea de bunuri si servicii
· acordurile de distribuire, de reprezentanta comerciala sau agent
· contractele de leasing, factoring, exploatare, inchiriere
· lucrari de constructii-montaj, prestari de servicii
· activitati de consultanta, engineering, licentiere
· contracte de investitii, finantare, asigurare
· cooperare economica, tehnica, stiintifica, culturala
· transport de pasageri si marfuri