Comerţul mondial cu armament nu ascultă de pandemie

Alexandra Marksteiner, cercetătoare la SIPRI, institutul care a pregătit raportul, a precizat că firmele gigant din sectorul de armament au profitat de cererile venite din partea guvernelor în privinţa produselor militare, a echipamentelor şi serviciilor, iar în ultimii 6 ani vânzările produselor industriei de apărare au tot crescut, scrie milliyet.com.tr.

SUA, ţara care vinde cele mai multe arme

Raportul SIPRI menţionează că anul trecut, pe plan mondial, firmele din Statele Unite sunt cele care au vândut cele mai multe arme. Peste jumătate din comerţul global cu armament este efectuat de 41 de companii din SUA. Una dintre aceste companii, Lockheed Martin, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 58,2 miliarde de dolari, situându-se în poziţia celui mai mare producător de armament din lume. Această companie este urmată tot de o companie americană, Raytheon Technologies, apoi de Boeing, Northrop Grumman şi General Dynamics.

Pe locul 2 în lume în clasamentul ţărilor care vând cele mai multe arme se află China (13%), iar pe locul 3, Marea Britanie (7,1%). Conform lui Nan Tian, care a contribuit la cercetare, industria chineză de apărare se situează printre cei mai moderni producători de tehnologie militară la nivel mondial.

Din Europa pe listă se află 26 de companii, dintre care 4 din Germania

Pe lista celor mai mari 100 de companii de armament din lume se află şi 26 de firme din Europa şi, conform datelor furnizate de SIPRI, în anul 2020 au vândut armament în valoare de 109 miliarde de dolari. Ceea ce reprezintă aproximativ 20% din comerţul global cu armament.

Pe lista celor mai mari 100 de companii de arme se găsesc 4 firme din Germania. Valoarea totală a vânzărilor acestor firme a fost, anul trecut, de 8,9 miliarde de dolari. Vânzările Rheinmetall, cea mai mare firmă de armament din Germania, au crescut cu 5,2% faţă de vânzările anului anterior, însă cifra de afaceri a companiei ThyssenKrupp, specializată în producţia de nave şi submarine militare, a înregistrat o scădere de 3,7%.

Conform datelor furnizate de SIPRI, vânzările unor ţări importante în comerţul cu armament, Rusia şi Franţa, au scăzut în comparaţie cu anul 2019.

Reacţia organizaţiilor de ajutor

Reacţionând faţă de raportul dat publicităţii de SIPRI, Pirmin Spiegel, directorul general al MISEREOR, o organizaţie germană de ajutor umanitar, a declarat pentru cotidianul Neue Osnabrücker Zeitung că statele îşi direcţionează greşit priorităţile în timpul crizelor.

Spiegel a spus că pandemia de coronavirus a însemnat „pentru foarte mulţi oameni pierderea fundamentului vital” şi a subliniat: „În acelaşi timp, producătorii de armament, printre care se află şi companii germane, au avut vânzări bune cu preţul lovirii pe la spate a oamenilor care trăiesc în zonele în care se înregistrează crize şi sacrificării acestora în timpul violenţelor”.

Spiegel a amintit că noul guvern al Germaniei trebuie „să ia în serios promisiunile făcute în privinţa controlului exporturilor (realizate de industria de armament) şi a dezarmării”.

Dagmar Pruin, preşedintele Brot für die Welt, o altă organizaţie umanitară, a apreciat că datele furnizate de raportul SIPRI „într-o perioadă în care instituiţiile publice ar trebui să de ocupe prioritar de sărăcie, foamete şi sănătatea oamenilor, sunt triste”. De asemenea, Pruin a adăugat: „Este dureros că în timp ce războiul obligă milioane de oameni să fugă, comerţul internaţional cu armament se dezvoltă”.