„România este punctul zero al acestei lupte”, a spus Pavel. „Ea are cel mai mic preț pentru medicamentele din Europa, făcând-o piața primară pentru exporturile către țările în care medicamentele sunt mai scumpe”. Acesta a susținut că asta nu înseamnă că toate medicamentele destinate pieței românești sunt trimise în altă parte. Comercianții paraleli „trebuie să furnizeze mai întâi piața românească”, potrivit unei directive din 2001 privind medicamentele, a afirmat Pavel.
Distribuitorii responsabili cu comerțul paralel au primit critici uriașe de la ministrul român al Sănătății Florian Bodog, precum și de la alții din întreaga Europă. Campania a contribuit la promovarea acestei probleme pe agenda de astăzi a miniștrilor UE.
„Companiile trebuie să notifice agenția românească de medicamente atunci când intenționează să exporte un produs și trebuie să aștepte zece zile înainte de a le trimite în străinătate. Dacă în România există o cerere în această perioadă, comercianții angro sunt obligați să păstreze medicamentele pe piața internă”, a declarat Pavel. Deși acest sistem a fost pus în aplicare încă din martie, el a spus că nu există încă o singură solicitare de oprire a exportului de medicamente.
„În timp ce comercianții angro din România exportă în medie 200-300 de produse, aproximativ 2.000 de produse au fost retrase din țară în ultimii doi ani”, a afirmat Pavel – în parte deoarece prețul de vânzare este atât de scăzut. Paralel comercianții ajută, de asemenea, prin importul de medicamente din alte locuri, a spus el, dând exemplul de medicamente pentru epilepsie, Trileptal, medicamente pe care Novartis le-a scos de pe piață în acest an. Pavel a spus că este aproape de a-l aduce în țară, dar regulile actuale din România nu vor permite rambursarea acestuia de către sistemul de sănătate dacă este importat. „Trileptal este un produs ieftin, de 50 de lei, deci majoritatea oamenilor își vor permite să îl cumpere singuri. Un produs costisitor ar fi greu accesibil, chiar dacă îl aducem pe piața românească „, a spus el.
„Suntem singura competiție reală a prețurilor pentru producătorii de pe orice piață pentru produse protejate prin brevete”, a declarat șeful EAEPC, Freudenberg. El crede că explică de ce comercianții paraleli primesc vina pentru lipsa de medicamente, chiar dacă nu sunt vinovați. Astfel, acesta este de părere că distribuitorii de medicamente oferă economii prin concurența cu Big Pharma pentru medicamentele protejate prin brevet, „a trebuit să luptăm împotriva daunelor reputaționale”, pe care companiile farmaceutice încearcă să le provoace, a spus Freudenberg.