La finalul primei jumătăţi a anului în curs, pe primul loc se situează comerţul cu amănuntul – 2.817 insolvenţe, urmat de comerţul cu ridicata şi distribuţie – 2.107, construcţii – 1.882, servicii pentru întreprinderi – 1.060, hoteluri-restaurante – 889, transporturi – 774, fabricarea lemnului şi a produselor din lemn – 351, agricultură – 330, fabricarea articolelor textile, de îmbrăcăminte şi încălţăminte – 324, industria alimentară şi a băuturilor alcoolice – 281.
Analizând evoluţia cazurilor de insolvenţă pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele trei, respectiv cinci sectoare, potrivit Coface România. Astfel, ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare pe rol în insolvenţă în cifre absolute a variat în ultimii cinci ani între 50% – 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% – 70%.
'Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare şi sunt determinate de factori structurali, precum distribuţia sectorială a tuturor firmelor active la nivel naţional. Astfel, primele cinci sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvenţelor acoperă o pondere similară şi din punctul de vedere al firmelor totale active', precizează compania de evaluare a riscului.
Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, rezultă că, pe parcursul primului semestru al anului 2014, s-au deschis 12.453 de insolvenţe noi, în scădere cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvenţă.
Comerţul şi construcţiile, sectoarele cu cele mai multe insolvenţe în 2014
8 septembrie 2014, 18:04
Primele 10 sectoare economice din România care înregistrează cel mai mare număr al firmelor intrate în insolvenţă au rămas cu precădere neschimbate în primul semestru din 2014, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maximum două poziţii, potrivit celui mai recent studiu al companiei de evaluare a riscului Coface România.
Etichete: coface,
comerţ,
constructii,
insolventa,
studiu
Publicat in categoriile: Știri din Business
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri din Business
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- 10 milioane de euro pentru construirea pistelor de biciclete în Capitală
- Teodorovici anunţă lansări de cereri de proiecte pentru zona medicală, zona rurală şi cea privată
- Marea Britanie intenţionează să acorde Scoţiei puteri sporite dacă respinge independenţa
- Director al televiziunii The Money Channel vrea să lanseze Russia Today în România
- Cele mai mari 10 companii intrate în insolvenţă în S1 2014 aveau afaceri cumulate de 660 milioane de euro
- Ministerul Mediului lansează două cereri de propuneri de proiecte, cu un buget total de peste 8,3 milioane de euro
- Ponta promite sprijinul Guvernului pentru noua linie de producţie de la Braşov a Airbus Helicopters, inclusiv prin posibile achiziții de elicoptere
- Clădirea și terenul fabricii care producea filmele Azomureș vor fi scoase la vânzare
- Peste 48.000 firme au fost radiate în primele şapte luni
- ”Crizele din Irak și Ucraina ar putea destabiliza creșterea economică din Europa”