„Cometa secolului” se apropie de Soare

"Cometa secolului", C/2012 S1 (ISON), corp ceresc descoperit în 2012 de astronomii ruşi Vitali Nevski şi Artiom Novicionok, se apropie de Soare, după cum relatează publicaţiile electronice AstroNews şi CNews.

Cometa, care de la început s-a evidenţiat printr-o luminozitate neobişnuită, a dat naştere la diverse speculaţii privind un semn ce prevesteşte sfârşitul lumii.

La ora actuală, cometa zboară la o distanţă de aproximativ 621 milioane de km de Soare, aproape de orbita lui Jupiter. Astronomii NASA apreciază că din luna noiembrie ea va apărea la orizontul Terrei şi va putea fi văzută cu ochiul liber.

Primele studii ale orbitei cometei prevăd că va atinge periheliul (punctul cel mai apropiat de Soare) la 28 noiembrie 2013, la o distanţă de aproximativ 1.800.000 km de centrul Soarelui. Raza Soarelui fiind de 700.000 km, acest lucru semnifică faptul că această cometă va trece la aproximativ 1.100.000 km de suprafaţa Soarelui.

Orbita sa aproape parabolică sugerează faptul că ar fi putut ieşi direct din Norul lui Oort şi că nu a intrat niciodată în Sistemul Solar Intern. Calculele preliminare arată că această cometă va trece la circa 0,07 ua (10.000.000 km de Marte la 1 octombrie 2013 şi la aproximativ 0,4 ua (60.000.000 km) de Pământ la 26 decembrie 2013.

Cometa este înconjurată de un halou de gaz, format în urma evaporării gheţii de pe suprafaţa sa, şi are o luminozitate mare. “Nu am mai văzut până acum o cometă care să se apropie atât de mult de Soare”, a declarat astronomul Carl Hergenrother, de la Universitatea Arizona.

Cu cât se apropie mai mult de Soare, cu atât cometa străluceşte mai tare, deoarece la temperaturi ridicate gheaţa se topeşte mai rapid. Cometa ISON are o structură tipică, fiind alcătuită din praf şi resturi în amestec cu gheaţa, cu un nucleu solid.

Prima examinare detaliată a ISON este programată pentru 1 octombrie, când cometa se va afla la o distanţă de zece milioane de kilometri de Marte. Se aşteaptă ca telescopul HiRISE, de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter, să realizeze fotografii de înaltă rezoluţie, împreună cu Hubble. De asemenea, vor face observaţii aparatul european Mars Express şi roverele NASA, Curiosity şi Opportunity.
Sursa: Agerpres