Comisarul european Lewandowski denunţă „schizofrenia” unor state în negocierile privind bugetul UE

Negocierile privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 arată o tendinţă spre "schizofrenie" din partea unor state şi sunt purtate în detrimentul interesului european, a declarat comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski.

"Poziţia mai multor state este schizofrenică, deoarece ele taie (cheltuieli) în sectoare pe care le-au prezentat drept prioritare pentru creştere şi crearea de locuri de muncă în Europa", a subliniat el.

"În acelaşi timp, ele descoperă lipsuri în reţelele de infrastructură pentru transporturi, energie şi comunicaţii care impun sute de milioane în investiţii dacă se vrea crearea unei veritabile reţele europene", a adăugat el.

Lewandowski nu şi-a ascuns amărăciunea faţă de turnura luată de negocieri în timpul summitului consacrat la sfârşitul săptămânii trecute bugetului UE pentru 2014-2020.

Şefii de stat şi de guvern nu au reuşit să ajungă vineri la o înţelegere după ce au refuzat un compromis de reducere a bugetului cu 75 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene, deoarece mai multe ţări mari cer tăieri suplimentare. Ei au convenit asupra unui nou summit la începutul anului 2013.

"Majoritatea ţărilor cer în continuare reduceri suplimentare, în ciuda cadourile făcute în timpul negocierilor, însă acest lucru nu este posibil, deoarece suntem la limita a ceea ce este fezabil’, a dat asigurări Janusz Lewandowski. ‘Nu sunt mulţumit de propunerea lui Herman Van Rompuy", a afirmat el.

"Cu această propunere, testăm o experienţă inedită: să încercăm să facem mai multă Europă cu mai puţini bani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria europeană", a ironizat el.

Janusz Lewandowski este extrem de sever la adresa unor state, ale căror contradicţii le critică. "Toţi cei care cer reduceri îşi apără propriile interese: Finlanda vrea reduceri, dar vrea şi bani pentru zonele puţin populate din nordul ţării; Germania vrea reduceri, însă vrea bani pentru estul ţării; Franţa vrea bani pentru a majora anvelopa ajutoarelor directe pentru agricultori", a spus el.

"Aici este paradoxul: să vrei reduceri, în acelaşi timp cu creşterea propriilor anvelope" financiare, a mai precizat oficialul CE.

Un eşec al negocierilor va avea consecinţe. "O prelungire cu plafoanele din 2013 ar însemna că doar Marea Britanie şi-ar păstra rabatul (deoarece este înscris în tratate). Toate celelalte ţări şi-ar pierde privilegiile", a atras el atenţia.

Mai multe ţări şi-ar pierde rabatul privind contribuţia lor, obţinut pentru perioada 2007-2013: circa un miliard de euro pentru Germania, 580 de milioane de euro pentru Olanda, 346 pentru Suedia şi 102 pentru Austria, conform cifrelor privind bugetul pe 2011.

Olanda ar pierde de asemenea, la fel ca Belgia, posibilitatea de a reţine 25% din taxele pe import, care reprezintă un avantaj pentru porturile Rotterdam şi Anvers.

Germania, Olanda, Suedia şi Austria şi-ar menţine în schimb reducerea la contribuţia lor la rabatul britanic.

Comisarul european Lewandowski speră că un acord va fi găsit la viitorul summit. "O nouă încercare va avea loc, probabil în februarie, însă nu trebuie aşteptată o îmbunătăţire a climatului, deoarece ţările din zona euro sunt în recesiune", a subliniat el.

"Luna februarie trebuie să aducă un acord. Acesta nu poate fi găsit mai târziu", a afirmat Lewandowski, deoarece şi Parlamentul European trebui să se pronunţe asupra înţelegerii.

"Liderii europeni trebui să aibă curajul să înfrunte provocările şi să ofere Europei o pace financiară pentru şapte ani. Ar fi un lucru bun din partea laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace", a mai spus el.
Sursa: Agerpres