Într-un discurs rostit la Budapesta cu ocazia aniversării a 100 de ani de când se serbează Ziua internaţională a femeii, Kroes a deplâns faptul că – în ciuda ultimelor statistici, conform cărora femeile reprezintă jumătate dintre studenţi şi peste 50 la sută dintre doctoranzii din UE – numai 20 la sută ajung să lucreze în domenii legate de inginerie sau informatică.

În acest context, Kroes a avertizat că sectorul tehnologiei informaţiei şi al comunicaţiilor (TIC) ‘trebuie să găsească un nou echilibru între sexe, dacă doreşte să evite producerea unui blocaj în următorii ani’. Comisarul european a subliniat de asemenea că nu există niciun nume de femeie în fruntea companiilor tehnologice de tipul Apple, Google, Skype sau Facebook: ‘Doresc să văd şi o femeie în această listă’, a precizat Kroes.  Aceasta  a mai spus că femeile au fost implicate de la început în sectorul IT, amintind că ENIAC primul computer a fost programat de şase femei.

Potrivit Comisiei Europene, sectorul TIC se va confrunta cu un deficit de 700.000 de lucrători calificaţi în anul 2015, ‘în parte din cauza lipsei implicării femeilor cu studii de specialitate în domeniul ingineriei sau al informaticii’.
SURSA: Agerpres