Phil Hogan a spus că sistemul de detecție în România funcționează bine și a anunțat măsuri financiare pentru a ajuta fermierii români.

„Faptul că s-a detectat peste 800 de focare, arată că sistemul de detecție în România funcționează bine. (…)Având în vedere că peste 71% din ceea ce înseamnă porci la nivel de gospodărie singulară se află în România, sunt măsuri foarte greu de implementat și luat. Desigur, pe lângă control, supraveghere și interveție, ne gândim și la măsuri financiare pentru a ajuta fermierii în aceste situații, astfel încât să treacă peste aceste momente. (…) Vom aloca 2 milioane de euro pentru partea de ajutor sanitar veterinar și acum ne uităm la programul de dezvoltare rurală, ca să vedem cum putem ajuta fermierii.”, a spus Hogan, în cadrul conferinței comune cu premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a cerut acordarea întregului sprijin tehnic și financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine.

„Am prezentat dlui comisar situația creată de evoluția explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în plan economico-financiar dar și social. În acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea întregului sprijin tehnic și financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii românești. Asistența europeană este foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Este suficient să amintesc că datele statistice arată că agricultura a contribuit de o manieră consisentă la creșterea economică a României", a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o întrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a adăugat că i-a prezentat lui Hogan măsurile guvernamentale în domeniul agriculturii.

„În primul rând, i-am prezentat dlui comisar o serie de acțiuni întreprinse la nivel guvernamental, al căror scop este dezvoltarea unei agriculturi competitive. Am arătat că este pentru prima dată când au fost alocate la timp subvențiile pentru agricultură. Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigații și conform programului de guvernare ne-am propus doi milioane de hectare irigate în următorii doi ani. De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului național antigrindină”, a precizat prim-ministrul, potrivit stiripesurse.ro