Comisarul european pentru buget: Europa a fost iresponsabilă, a cheltuit prea mult

Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget şi Planificare Financiară, a declarat că principala problemă a Europei este aceea că nu a știut când să se oprească din cheltuit, precizând că în acest moment sunt necesare măsuri pentru îndreptarea greșelilor.

Oficialul european a declarat că bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 trebuie atât să păstreze linia de austeritate, cât să și ofere posibilități de creare de locuri de muncă și de creștere economică pentru ca datoriile acumulate să poată fi achitate.
‘Trebuie să discutăm despre bugetul UE într-o Europă aflată în criză. Cadrul bugetar la orizontul anului 2020 este proiectat într-un mediu total diferit faţă de ceea ce însemna Europa în 2004 sau 2007. La început Europa era ca o ţară plină de optimism, solidară, în acest moment este plină de temeri privind viitorul (…) Ideea este să descoperim programe care să salveze statele după această perioadă de criză. Avem nevoie şi de austeritate, adică de o finanţare inteligentă, dar şi de creştere şi de crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget şi Planificare Financiară, aflat într-o vizită la București.

Proiectul de buget al Uniunii în perioada 2014-2020 presupune două noi instrumente de creștere a veniturilor, taxa pe tranzacțiile financiare și un TVA la nivel european, pentru a reduce astfel contribuţiile naţionale.
Oficialii europeni estimează că prima taxă va aduce la bugetul UE circa 50 miliarde euro. Însă, Marea Britanie şi Germania, ţările unde se realizează majoritatea tranzacţiilor financiare din Europa, se opun vehement acestui proiect.
Referitor la nivelul alocărilor, cele mai importante capitole sunt: Politica agricolă comună, cu 36% din bugetul anual, şi Politica de coeziune, cu 33% din volumul bugetului multianual.
Cum va arăta bugetul UE în perioada 2014-2020 pentru România

Oficialul european a precizat că nplăţile directe vor creşte puternic în cazul României, care va beneficia, de asemenea, şi de unele transferuri de cheltuieli, cum ar fi cele în cazul politicii de coeziune.

Astfel, potrivit comsiarului Janusz Lewandowski, chiar dacă volumul cheltuielilor UE pentru politica de coeziune va ”îngheţa”, vor fi unele transferuri către statele din Europa de Est membre UE. Dacă în prezent aceste cheltuieli sunt alocate în proporţie de 50%-50% între vechile state membre şi noile state membre UE, în viitorul buget al UE proporţia va fi de 40% pentru vechile state membre şi 60% pentru noile state membre.

Prin urmare unele regiuni dezvoltate din Portugalia, Grecia, Franţa, Marea Britanie, Germania de Est îşi vor pierde eligibilitatea pentru ajutoarele de coeziune după anul 2013.

Oficialul european se întâlneşte astăzi la Bucureşti cu trei miniştri români – Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism) şi Leonard Orban (Afaceri Europene). Oficialii vor discuta despre modalităţile de stimulare a creşterii economice şi despre cum se pot reduce diferenţele dintre gradul de dezvoltare al statelor comunitare.