Comisarul european pentru Justiție a cerut tragerea la răspundere a Rusiei pentru crime de război

Sursă: Dreamstime

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a spus recent că tragerea la răspundere a autorilor de crime de război în Ucraina ar putea dura ani de zile, dar cei responsabili ar trebui să știe că amenințarea inculpării va atârna deasupra lor „pentru totdeauna”.

Comisarul european pentru Justiție a cerut tragerea la răspundere a Rusiei pentru crime de război

Așadar, comisarul european pentru Justiție a făcut aceste declaraţii în contextul în care SUA şi alte peste 40 de ţări fac eforturi de a corobora dovezi pentru a-i ajuta pe procurori şi a contribui la procesele pentru atrocităţile comise de trupele ruse în Ucraina.

„Va fi ceva care se va întâmpla în următoarele săptămâni, luni, ani, poate chiar decenii. În unele cazuri, se va întâmpla foarte repede. În altele va dura mai mult. Dar este de asemenea un mesaj clar pentru autorităţile ruse – riscul acestor investigaţii, inculpări şi procese va atârna deasupra lor pentru tot restul vieţii lor. Este pentru totdeauna”, a declarat Didier Reynders, conform reuters.com

Rusia a negat în mod repetat că este implicată în crime de război

De asemenea, Reynders a spus că războiul declanşat de Rusia în Ucraina marchează primul prilej în care comunitatea internaţională a început să facă eforturi comune pentru a-i aduce pe cei responsabili de crime de război în faţa justiţiei chiar înainte de încheierea conflictului.

Rusia a negat în mod repetat că este implicată în crime de război sau că a atacat în mod deliberat civili după ce a invadat Ucraina în februarie. Moscova pretinde că a lansat o „operaţiune militară specială” pentru a-i înlătura pe naţionaliştii ucraineni.

Forţele ruseşti au bombardat oraşele ucrainene până când le-au transformat în ruine şi au lăsat cadavre pe străzile oraşelor şi satelor pe care le-au ocupat. Ucraina susţine că zeci de mii de civili au murit de la începutul războiului.

Reynders a spus că cele 27 de state UE încearcă să furnizeze sprijin material şi de personal pentru a ajuta la documentarea unor suspiciuni de astfel de infracţiuni, inclusiv prin adunarea de mărturii privind violenţa sexuală în medii mai prietenoase decât secţiile de poliţie.

„Asta costă mult şi nu este uşor de făcut în ţări dezvoltate precum membrele UE într-o zi obişnuită. Este chiar şi mai greu într-o ţară ca Ucraina, care este în războ”, a spus el.

Șase state UE au îngheţat fiecare active ale unor oligarhi ruşi

Totodată, Reynders a precizat că şase state UE au îngheţat fiecare active ale unor oligarhi ruşi în valoare de cel puţin un miliard de euro, ele cumulând împreună 12,8 miliarde de euro din totalul de 13,9 miliarde de euro blocate în Europa până acum.

„Mărimea activelor oligarhilor şi cea a activelor băncii centrale a Rusiei sunt complet diferite. Nu poţi reconstrui Ucraina cu câteva miliarde de la oligarhi. În cazul băncii centrale a Rusiei, vorbim despre sute de miliarde.

Discutăm despre cum să organizăm confiscarea fără condamnare, dar există multe probleme legale în jurul acestui lucru, încă nu suntem siguri în privinţa acestor aspecte”, a subliniat Didier Reynders.