În documentul primit de ministrul Agriculturii se menţionează că ”informaţiile extrem de clare şi corecte transmise de autorităţile române au făcut posibilă identificarea rapidă de către autorităţile franceze a companiei care a fost implicată în activitatea de etichetare frauduloasă a cărnii”.

De asemenea, comisarul Borg subliniază faptul că reprezentanţii Comisiei s-au disociat de anumite articole din presă care indicau România ca sursă a fraudei. Comisarul Borg a afirmat în numeroase ocazii că România nu a fost implicată în activitatea frauduloasă, însă a fost menţionată numai datorită faptului că investigaţiile au demonstrat că originea cărnii de cal era într-un abator din România.
 
Plan de acțiune în cinci etape
 
Într-un alt document transmis ministrului Daniel Constantin, comisarul Tonio Borg a informat despre acţiunile stabilite de Comisie şi calendarul de punere în aplicare ca urmare a identificării de carne de cal ne-etichetată în produsele din carne de vită.

Astfel, având în vedere daunele aduse industriei de profil şi pierderii încrederii consumatorilor în lanţul alimentar la nivelul Uniunii Europene, reprezentanţii Comisiei au transmis statelor membre un plan de acţiune, în cinci etape. Acesta cuprinde acţiuni specifice şi măsuri de punere în aplicare cu privire la: lupta împotriva fraudelor în domeniul alimentar, programe de testare, paşapoarte pentru cabaline, controale oficiale şi etichetarea originii cărnii.

Comisarul Borg solicită tuturor statelor membre sprijin în aplicarea planului şi a arătat deschidere în discutarea acestuia cu autorităţile competente.