Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marți asupra riscului unei 'revolte' în zona euro din cauza divergențelor dintre țările din nord și cele din sud, transmite AFP.
‘Problema cu zona euro astăzi este că ea nu creează suficientă convergență între statele ei membre, iar dacă se va continua în acest fel, veți vedea o revoltă’, a spus Moscovici într-o intervenție la colocviul European Business Summit, desfășurat la Bruxelles.
‘O revoltă a celor din nordul Europei, care consideră că ei plătesc pentru alții, în timp ce alții nu fac același efort (…) dar și o revoltă în sudul Europei, unde oamenii au impresia că creșterea economică este pentru cealaltă parte a Europei, în timp ce pentru ei se aplică austeritatea și nu există solidaritate’, a explicat în continuare comisarul european, fost ministru francez al economiei.
Moscovici a dat și exemple de situații ce pot provoca astfel de divergențe, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dublă față de cea a Germaniei.
Prin urmare, pentru a depăși aceste disensiuni, Comisia Europeană intenționează să prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice și Monetare (UEM).
‘Statu quo-ul nu mai este o opțiune, întrucât moștenirea crizei (economice izbucnite în anul 2007) a produs o dinamică divergentă în zona euro’, a mai atras atenția comisarul european. Dar el a respins atât ideea unei ‘Uniuni de transfer’, adică un sistem de transferuri permanente între statele membre cele mai bogate către cele mai sărace — idee dezaprobată de Germania — cât și un principiu de genul ‘fiecare pentru el’. Moscovici a susținut în schimb o ‘mai bună coordonare a politicilor macro-economice între statele membre’.
Estimând că există o ‘problemă de responsabilitate democratică în zona euro’, comisarul european s-a declarat ‘personal favorabil unei capacități bugetare pentru această zonă, a unei guvernanțe mai puternice, care să ia forma unui Minister de Finanțe al zonei euro, precum și a unui Parlament’, care să fie alcătuit din eurodeputații celor 19 state ce au euro ca monedă.
Acestea sunt de altfel și ideile avansate de noul președinte francez Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale și discutate de miniștrii de finanțe francez și german, Bruno Le Maire și Wolfgang Schaueble, la prima lor întrevedere desfășurată luni la Berlin.