Indicele BET-FI a crescut brusc în jurul orei 13:00, odată cu anunţul privind aprobarea de către comisia de buget-finanţe a Senatului a ridicării pragului de deţinere de la 1% la 5%.

După ce s-a menţinut pe o evoluţie aproape liniară în primele 3 ore şi ceva de la deschidere, oscilând în jurul nivelul de 25.000 de puncte, BET-FI  a crescut bursc şi spectaculos în mai puţin de 5 minute, până la nivelul de 25.845,32 puncte, cu aproape 1.500 de puncte peste nivelul de la deschidere, respectiv 24.369,35 puncte. Ulterior, s-a înregistrat o uşoară corecţie, potrivit analiştilor, pentru ca apoi să se intre pe un trend de creştere uşoară.

„Este mai mult decât evident că anunţul comisiei de buget-finanţe a Senatului privind aprobarea creşterii pragului la SIF-uri a determinat această creştere a cotaţiilor celor cinci societăţi de investiţii financiare. Rămâne de văzut, însă, ce se va întâmpla în continuare, pentru că până la o decizie finală mai este mult”, a declarat pentru capital.ro Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest.

„Un lucru benefic pentru acţionari”

Efectele pe termen lung al acestei decizii sunt considerate a fi pozitive de către analiştii pieţei bursiere. „Eu cred că este un lucru benefic pentru investitori. În felul acesta se va concentra decizia şi vor putea fi luate măsuri care să îi avantajeze pe investitori. Pe de altă parte, trebuie să aşteptăm şi să vedem care va fi forma finală, să vedem dacă se va acorda drept de vot sau nu”, a comentat pentru capital.ro Gabriel Aldea, analist Intercapital Invest.

UPDATE:
Cotaţiile SIF-urilor au crescut cu 5,63%

Bursa a închis şedinţa de marţi în creştere cu 2,61%, într-o piaţă în care jucătorii au speculat avizul favorabil al Comisiei juridice a Senatului privind extinderea limitei maxime de deţinere de la 1% la 5% la SIF-uri şi au ridicat cotaţiile acestor acţiuni cu 5,63%.

Interesul investitorilor pentru acţiunile SIF-urilor a continuat să fie ridicat, iar valoarea cumulată a transferurilor cu aceste acţiuni era de 22,3 milioane lei la finele şedinţei, reprezentând 58,3% din rulajul bursei, de 38,3 milioane lei (9 milioane de euro).

Creşterea SIF-urilor a adus o notă de optimism pentru toată piaţa, astfel că ordinele de cumpărare au urcat cotaţiile primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate cu 2,51% faţă de nivelul de luni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, trasferurile cumulând 9,6 milioane lei, iar ultimul transfer cu aceste titluri a fost efectuat la 1,31 lei, preţ cu 6,5% mai mare faţă de referinţă.