Comisia Europeană a admis sesizarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu privire la plafonarea tarifelor RCA, iar Guvernul are la dispoziţie 10 săptămâni ca să răspundă, informează, joi, UNSAR.
"Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a primit o scrisoare de la Comisia Europeană prin care ni se comunică faptul că sesizarea noastră a fost admisă şi se află în analiză. Conform scrisorii primite, Guvernul are la dispoziţie zece săptămâni să răspundă Comisiei Europene şi, la rândul ei, Comisia are alte zece săptămâni la dispoziţie să analizeze răspunsul", spune UNSAR.
Uniunea precizează că, în acest caz, aşteptarea este ca legislaţia naţională pe segmentul RCA să nu contravină legislaţiei europene.
"Pe lângă încălcarea reglementărilor naţionale şi europene, plafonarea tarifelor RCA va avea, pe termen mediu şi lung, efecte negative care vor fi resimţite şi de asiguraţi", susţine UNSAR.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a anunţat, la începutul lunii noiembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, că sesizat Comisia Europeană cu privire la plafonarea tarifelor RCA, deoarece consideră că plafonarea tarifelor RCA încalcă principiul pieţei libere, concurenţiale, prevăzut de Constituţia României, dar şi o serie de reglementări europene.
"Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru poliţa de asigurare obligatorie auto, UNSAR îşi reafirmă intenţia de a acţiona pe toate căile posibile pentru ca reglementările specifice acestui domeniu să respecte cadrul legislativ existent, atât la nivel naţional, cât şi european. În primul rând, plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituţia României, cel al unei pieţe libere, concurenţiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acţiona împotriva acestei prevederi. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancţionată pentru încălcarea legislaţiei comunitare", se menţiona în comunicatul UNSAR.
Guvernul a adoptat pe 2 noiembrie, după o consultare publică de o săptămână, tarifele maxime ce urmează să fie aplicate de societăţile care practică asigurările obligatorii auto, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.
"Tarifele maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern. Societăţile de asigurare vor aplica în această perioadă de şase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat. Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de ASF, prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări", a spus Iolu, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.
SURSA: Agerpres