Comisia Europeană a adoptat joi Orientările privind aplicarea legislației Uniunii Europene în materie de concurență în cazul contractelor colective de muncă.
Măsurile vin să clarifice anumite situații
Potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană, orientările clarifică situațiile în care anumite persoane care desfășoară o activitate independentă își pot uni forțele pentru a negocia în mod colectiv condiții de muncă mai bune, fără a încălca normele UE în materie de concurență.
CE arată că, deși contractele colective încheiate între angajatori și lucrători nu intră sub incidența normelor UE în materie de concurență, persoanele care desfășoară o activitate independentă sunt considerate „întreprinderi” și, prin urmare, riscă să încalce normele în materie de concurență atunci când poartă negocieri colective cu privire la onorariile lor sau la alte condiții comerciale. Prin urmare, deseori persoanele care desfășoară o activitate independentă nu sunt sigure dacă își pot negocia în mod colectiv condițiile de muncă.
Orientările se aplică persoanelor care desfășoară o activitate independentă și care lucrează pe deplin pe cont propriu și nu angajează alte persoane.
Prevederi legate de dreptul concurenței
În special, orientările stabilesc că dreptul concurenței nu se aplică persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care se află într-o situație comparabilă cu cea a lucrătorilor.
„Comisia nu va aplica normele UE în materie de concurență în cazul contractelor colective de muncă încheiate de persoanele care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care se află într-o poziție de negociere slabă. Acest lucru este valabil, de exemplu, atunci când persoanele care desfășoară o activitate independentă fără angajați se confruntă cu un dezechilibru în ceea ce privește puterea de negociere din cauza faptului că poartă negocieri cu întreprinderi mai puternice din punct de vedere economic sau atunci când poartă negocieri colective în temeiul legislației naționale sau al legislației UE”, arată Comisia Europeană.
Orientările vor fi revizuite ulterior
Comisia va monitoriza modul în care aceste orientări se reflectă la nivel național și le revizui până în 2030.
Domeniul de aplicare al orientărilor nu se limitează la persoanele care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care lucrează prin intermediul platformelor digitale de muncă, ci include și situația persoanelor care desfășoară o activitate independentă fără angajați și care sunt activi în economia offline.