Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2023. Care sunt prioritățile

comisia europeana

SURSA FOTO: Dreamstime

Pe 18 octombrie 2022, Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2023, care stabilește următoarele etape ale planurilor sale în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a creșterii prețurilor la energie și a efectelor în lanț asupra economiei. Ce are în vedere Comisia pentru 2023?

Comisia Europeană a adoptat astăzi programul de lucru pentru 2023

Acesta stabilește o agendă îndrăzneață, menită să răspundă actualei serii de crize care afectează viața de zi cu zi a europenilor, dublând în același timp eforturile privind transformarea verde și cea digitală în curs și sporind reziliența la nivelul Uniunii Europene.

În acest spirit, Comisia urmărește să sprijine cetățenii și întreprinderile – atât prin reducerea prețurilor la energie, asigurând aprovizionarea esențială pentru competitivitatea noastră industrială și securitatea alimentară, cât și prin consolidarea economiei sociale de piață.

Comisia Europeană are 43 de noi inițiative politice

Programul de lucru al Comisiei, care conține 43 de noi inițiative politice circumscrise tuturor celor șase obiective ambițioase emblematice menționate în Orientările politice ale președintei von der Leyen, se bazează pe discursul său privind starea Uniunii din 2022 și pe scrisoarea de intenție din 2022.

Multe dintre inițiativele-cheie din prezentul program de lucru sunt rezultatul Conferinței privind viitorul Europei. În plus, noua generație de grupuri de dezbatere ale cetățenilor va fi parte din procesul de elaborare a politicilor Comisiei în anumite domenii-cheie.

Primele grupuri de dezbatere ale cetățenilor vor aborda problema risipei de alimente, a mobilității în scopul învățării și a lumilor virtuale.

„În ultimul an, ne-am confruntat cu o coliziune de crize, provocată de invadarea barbară a Ucrainei de către Rusia.

În 2023, vom promova o agendă ambițioasă pentru cetățeni, în care vom aborda problema prețurilor ridicate la energie pentru a reduce povara pentru familiile și întreprinderile din întreaga Europă, accelerând în același timp tranziția verde. Vom apăra democrația și statul de drept atât acasă, cât și în restul lumii.”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Criza energetică, una dintre cele mai presante provocări

„Următorul program de lucru al Comisiei se înscrie în eforturile noastre de a răspunde celor mai presante provocări, cum ar fi criza energetică, intensificând, în același timp, eforturile de a răspunde provocărilor generaționale. Acest lucru se reflectă bine și în angajamentul nostru de a propune măsuri UE care să stimuleze autonomia strategică a Europei în ceea ce privește materiile prime critice, fără de care transformarea verde și digitală este pur și simplu imposibilă.

În calitate de președinte al Grupului privind sănătatea, sunt mândru să anunț transpunerea concluziilor Conferinței privind viitorul Europei în multe dintre inițiativele noastre, implicarea cetățenilor rămânând parte din procesul nostru de elaborare a politicilor.

Invit acum Parlamentul European și Consiliul să ajungă rapid la un acord cu privire la principalele propuneri legislative, astfel încât cetățenii și întreprinderile noastre să beneficieze de acțiuni concrete în aceste vremuri dificile.”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreședintele pentru relații interinstituționale și prospectivă.

Cele șase priorități ale Comisiei Europene

Iată care sunt cele șase obiective ambițioase emblematice ale Comisiei Europene.

  1. Un Pact verde european
  2. O Europă pregătită pentru era digitală
  3. O economie în serviciul cetățenilor
  4. O Europă mai puternică pe plan internațional
  5. Promovarea modului nostru de viață european
  6. Un nou elan pentru democrația europeană