Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu statele central și est-europene cu privire la cerealele ucrainene

Ucraina, Rusia, cereale

SURSA FOTO: Dreamstime

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că instituția a ajuns la un acord de principiu cu statele central și est-europene, inclusiv cu România, pentru protejarea interesului fermierilor, dar și pentru tranzitul produselor agricole ucrainene.

„Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia privind produsele agricole. Am acţionat pentru abordarea procupărilor exprimate atât de fermierii din ţările UE, cât şi de către Ucraina”, a scris Valdis Dombrovskis vineri, 28 aprilie, pe Twitter.

Principalele elemente ale acordului

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice a enumerat ulterior principalele elemente ale acordului.

„Principalele elemente ale acordului, convenite şi cu Ucraina, sunt: retragerea măsurilor unilaterale aplicate de Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria. Vor fi măsuri excepţionale de protecţie pentru patru produse: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Va exista un pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cinci state membre UE”, a precizat acesta.

Suspendarea taxelor vamale pentru produsele agroalimentare ucrainene, prelungită cu încă un an

Tot vineri, Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea cu încă un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale și cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE.

Decizia, luată la cererea Comisiei Europene, a fost adoptată „în unanimitate” de către ambasadorii statelor membre, potrivit preşedinţiei suedeze a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, mai este nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

Pentru a ajuta Ucraina în contextul războiului pornit de Rusia în februarie anul trecut, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Cu toate acestea, cantități mari de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara blocului comunitar au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Din această cauză, premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci oficiali au apreciat că ar trebui reintroduse taxele vamale supra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Și totuși, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată vineri de către Consiliul UE.