Vineri, pe 16 decembrie, Comisia Europeană a aprobat achiziţia traderului german de gaze Uniper SE de către guvernul de la Berlin.
Achiziţia a fost aprobată pe baza regulamentului UE privind fuziunile, după ce Comisia a decis că achiziţia propusă nu ar ridica probleme de concurenţă.
Eforturi pentru salvarea Uniper
Comisia Europeană trebuie să aprobe salvarea celui mai mare importator de gaze rusești din Germania în conformitate cu regulile privind ajutorul de stat.
„Tranzacţia a fost determinată de criza energetică europeană în curs de desfăşurare, în special de încetarea livrărilor de gaze ruseşti şi de creşterea bruscă a preţurilor gazului, care a făcut ca Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti al Germaniei, să necesite injecţii semnificative de capital pentru a preveni insolvenţa sa”, a transmis Comisia Europeană.
Acest lucru se întâmplă cu numai câteva zile înainte de o adunare extraordinară a acţionarilor, planificată pe 19 decembrie, la care investitorii Uniper vor aproba planul de salvare. Acesta a costat până acum peste 51 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari).
Se anunță un an greu pentru Germania
Economia Germaniei, principala economie din UE, se va contracta până la mijlocul anului 2023, pe măsură ce firmele şi gospodăriile vor fi afectate de costurile record la energie, după care va avea loc o revenire, a anunţat, vineri, 16 decembrie, Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), a relatat Bloomberg.
Potrivit celor mai recente estimări ale Bundesbank, Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei ar urma să înregistreze o contracţie de 0,5% în 2023, după o expansiune probabilă de 1,8% în acest an. În același timp, ritmul de creştere înregistrat pentru anul 2024 va fi unul mai slab decât se estima anterior, 1,7% faţă de 1,8%, în timp ce în 2025 economia germană ar urma să înregistreze un avans de doar 1,4%.
Invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu are cjum să nu afecteze economia germană, al cărei sector manufacturier are de suferit de pe urma exploziei preţurilor la electricitate şi gaze naturale. Plafoanele de preţ care ar urma să intre în vigoare în luna martie ar urma să atenueze o parte din impact.
„Chiar dacă activitatea economică este posibil să se contracte iniţial, ne aşteptăm ca economia să îşi revină gradual începând din a doua jumătate a lui 2023.”, a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel. Cu toate acestea, criza energetică va stimula creșterea inflaţiei în Germania.
„Inflaţia este la un nivel ridicat şi va scădea doar treptat.”, a adăugat Nagel.