Vinurile produse sub denumirea Jidvei includ sortimente variate precum vinuri albe, roze, roșii, spumante, petiante și licoroase. Acestea sunt obținute din soiuri cultivate în regiunea Alba, situată în vestul părții centrale a României. Plantațiile viticole din această zonă beneficiază de o organizare diversificată, incluzând parcele mari, terase și platforme orientate spre sud, ceea ce favorizează dezvoltarea optimă a strugurilor.

Tradiția și tehnologiile moderne conferă vinurilor Jidvei un profil aromatic bogat și intens

Tradiția locală a viticulturii, combinată cu utilizarea tehnologiilor moderne, conferă vinurilor Jidvei un profil aromatic bogat și intens, caracterizat prin concentrații ridicate de zaharuri și arome distincte. Această combinație de factori contribuie la unicitatea vinurilor produse în această regiune, garantând calitatea și autenticitatea lor.

În prezent, România are 14 produse recunoscute și protejate la nivel european. Dintre acestea, 11 au Indicație Geografică Protejată (IGP), printre care se numără Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și Telemea de Sibiu. Un produs, Telemea de Ibănești, are statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP), iar două produse, Salată tradițională cu icre de crap și Sardeluța marinată, sunt recunoscute ca Specialități Tradiționale Garantate (STG).

„Păstrarea tradiției locale în domeniul viticulturii precum și utilizarea tehnologiilor inovatoare în podgorii conferă vinurilor un profil aromatic larg și intens, cu concentrații de zaharuri și arome”, a subliniat executivul comunitar.

vin, bautura, alcool
SURSA FOTO: Dreamstime

România lucrează activ la extinderea listei de produse protejate la nivel european

România lucrează activ la extinderea listei de produse protejate recunoscute de Comisia Europeana. Printre acestea se numără Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Virșli de Hunedoara, și Usturoi de Copălău.

Alte produse identificate pentru protecție includ Ceapa de Pericei, Varza de Toboliu, Cobza cu păstrăv afumat de Valea Putnei și Merele de Voinești, fiecare dintre ele având o tradiție și un impact regional semnificativ.

Amintim că denumire de origine protejata (DOP) poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei țări utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie să fie:

  • originar din această regiune, loc specific sau țară;
  • calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii săi naturali și umani;
  • materiile prime folosite trebuie să provină numai din aria geografică definită;
  • producerea, procesarea și prepararea trebuie să aibă loc numai în aria geografică definită.