Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din România, printre acestea aflându-se și operatorii economici care administrează aeroporturi. Pe acest fond, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de peste 50 de milioane de lei.
Comisia Europeană a aprobat, luni, o schemă românească de ajutor în valoare de 10,3 milioane de euro, respectiv 51,5 milioane de lei pentru sprijinirea operatorilor economici care administrează aeroporturile din țară. Schema a fost aprobată pe fondul dificultăților cu care s-au confruntat operatorii economici din cauza pandemiei de coronavirus.
De asemenea, Comisia Europeană anunță că schema a fost aprobată în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat, amendat la data de 18 noiembrie 2021. Conform acestei scheme, sprijinul public se va acorda sub formă de subvenţii directe.
Cine va beneficia de măsură
Potrivit Comisiei Europene operatorii aeroportuari din România care au un trafic anual de pasageri cuprins între 200.000 și 3 milioane de pasageri și care au înregistrat pierderi între lunile iulie 2020 și decembrie 2021 vor putea beneficia de această schemă de ajutor.
Aceasta are ca scop soluționarea nevoilor de lichidități ale beneficiarilorşi să îi ajute să îşi continue activităţile în timpul pandemiei şi după aceasta. De asemenea, comisia a constatat că schema românească respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar. În special, ajutorul nu va depăşi 2,3 milioane de euro per beneficiar şi se acordă până la 30 iunie 2022.
„Executivul comunitar a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi condiţiile Cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat”, precizează Executivul comunitar.
A fost adoptat un memorandum
La începutul lunii octombrie a acestui an, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Executivul a aprobat un memorandum cu tema „Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri şi mai mic de 3 milioane pasageri”, pentru depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemie. Documentul prevede un buget total de 51.544.000 lei pentru susţinerea aeroporturilor menţionate.
De asemenea, Asociaţia Aeroporturilor din România a înaintat Guvernului României o solicitare de acordare a unui sprijin financiar în cuantum de 61.715.000 lei, pentru aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri şi mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacău, Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu, Suceava, Timişoara. Ulterior, Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj a revenit cu solicitarea de diminuare a sumei iniţial solicitate de la bugetul de stat (18.225.000 lei), în sensul alocării sumei de 9.000.000 lei.