Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de sprijin în valoare de 32 de milioane de euro

euro, bani, avere

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 32 de milioane de euro în cadrul Planului National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru promovarea împăduririi.

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 32 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în vederea promovării împăduririi.

Investiție majoră în România

Schema va fi finanțată în întregime prin intermediul Planului National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca urmare a evaluării pozitive de către Comisie a Planului și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Scopul schemei este de a îmbunătăți reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere, în special a speciilor și ecotipurilor, având în vedere condițiile climatice viitoare din România.

În special, schema va sprijini înființarea, dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție de puieți forestieri și producția, prelucrarea și condiționarea semințelor de împădurire. În cadrul schemei, sprijinul va lua forma unor subvenții directe care vor acoperi între 70% și 90% din costurile de investiții eligibile. Schema va fi deschisă deținătorilor de păduri publice și private și producătorilor autorizați de material forestier de reproducere. Schema se va derula până la 30 septembrie 2024.

UE a aprobat o schemă românească de sprijin

Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, și al Orientărilor privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale.

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a îmbunătăți reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere din România. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și comerțului în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema românească în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutoare de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul RRF și a oferit îndrumare și sprijin statelor membre în fazele pregătitoare ale planurilor naționale, pentru a facilita desfășurarea rapidă a RRF.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție în registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei privind concurența, după ce vor fi rezolvate toate problemele de confidențialitate, mai transmite Comisia Europeană, printr-un comunicat.