'Planul va permite băncii să devină viabilă pe termen lung fără a afecta nejustificat concurenţa. Grecia s-a angajat la un set cuprinzător de măsuri care acoperă restructurarea activităţilor Eurobank şi politica de creditare a grupului', se arată în comunicatul Comisiei Europene. Planul de restructurare al Eurobank se va desfăşura până în 2018 şi are ca obiectiv refocalizarea pe activităţile bancare de bază din Grecia şi revenirea la un profit semnificativ.
Vineri, Eurobank Ergasias a demarat operaţiunea de majorare a capitalului cu 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni, la un preţ de 0,30-0,33 euro pe titlu. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că o serie de investitori instituţionali din Grecia şi din afara ţării şi-au exprimat intenţia de a participa la operaţiunea de majorare a capitalului Eurobank.
În perioada 25-29 aprilie, banca va oferi spre vânzare până la 954.666.667 acţiuni noi în Grecia şi 8,592 de miliarde de titluri investitorilor internaţionali. Astfel, 90% din operaţiunea de majorare a capitalului, sau fonduri în valoare de 2,574 miliarde de euro, va fi acoperită de investitorii internaţionali.Analiştii estimează că emisiunea de acţiuni va fi achiziţionată integral de sectorul privat.
După finalizarea procesului, investitorii strategici vor controla 30% din Eurobank, investitorii privaţi şi instituţionali vor deţine o participaţie de 35%, în timp ce participaţia deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) se va diminua de la 95% la doar 35%. Joi, National Bank of Greece (NBG) a revenit cu succes pe pieţele financiare, emisiunea sa de acţiuni fiind suprasubscrisă, la un randament de 4,5%. NBG a emis bonduri pe cinci ani, obţinând 750 de milioane de euro (1,04 miliarde de dolari).
De asemenea, National Bank of Greece vrea să devină al patrulea creditor care va accesa pieţele internaţionale printr-o ofertă de acţiuni de până la 2,5 miliarde de euro pentru a-şi majora capitalul şi a-şi consolida nivelul lichidităţilor. NBG trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,18 miliarde de euro, după testele de stres derulate de compania BlackRock Inc.
Succesul băncilor elene în obţinerea de fonduri de la investitori privaţi, în martie, arată că Guvernul de la Atena îşi poate îndeplini obiectivul de a reveni pe pieţele de obligaţiuni, a afirmat, recent, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), George Provopoulos.
Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani în valoare de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.
În paralel, Grecia a revenit pe pieţele financiare internaţionale luna aceasta, după o pauză de patru ani, prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de trei miliarde de euro, la un cupon mai mic decât se aştepta Guvernul de la Atena.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres