Comisia Europeană a aprobat măsura în temeiul normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat. Ajutorul Comisiei Europene face parte din strategia actuală a Guvernului de la București de a asigura protecție pădurilor și biodiversității din România. Astfel că, schema respectivă va contribui direct la obiectivele strategice ale Uniunii Europene legate de tranziția verde.

„Schema în valoare de 500 de milioane EUR aprobată astăzi va permite României să creeze noi suprafețe împădurite. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii și a inundațiilor, la curățarea aerului și la combaterea schimbărilor climatice. Măsura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodată, dezvoltarea economică a zonelor rurale din România”, a declarat vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, potrivit unui comunicat de presă emis de către CE.

Ajutorul Comisiei Europene va fi finanțat integral prin MRR

Măsura va fi finanțată integral prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în urma evaluării pozitive de către Comisia Europeană a Planului Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) al României și a adoptării acestuia de către Consiliul European.

Schema de ajutor, care se va desfășura până la 30 iunie 2026, urmărește să sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire în vederea creării de noi suprafețe împădurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung.

În cadrul său, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici și proprietarilor privați de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităților și asociațiilor lor. Pentru a beneficia de ajutorul respectiv, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 hectare sau cordoane forestiere (adică rânduri de arbori și arbuști pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene și a secetei) cu o suprafață de cel puțin 0,1 hectare.

Beneficiarii schemei de ajutor trebuie să verifice că terenul lor este adecvat împăduririi

În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că terenul lor sau cordoanele forestiere sunt adecvate pentru împădurire. De asemenea, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România, în care sunt detaliate speciile de arbori și arbuști care urmează să fie plantați, precum și densitatea plantațiilor.