Ministrul Agriculturii spune că România nu va rămâne doar cu compensațiile pentru producătorii care sunt supuși unui șoc provocat de importul cerealelor ucrainene, acele compensații în valoare de 10 milioane de euro.
Ministrul Petre Daea spune că ajutorul a fost aprobat, subliniind că CE lucrează la un nou pachet de sprijin, asta după ce România a atenționat modul de calcul.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a avut și el un rol foarte important în acest sens, deoarece a discutat o majorare a sumei cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Nu rămânem cu această sumă şi aş vrea să vă spun că o să discutăm despre acest ajutor atât de important şi de necesar pentru ţară. Vreau să vă spun acum că sunt în posesia informaţiei cum că în Comitetul de cereale s-a aprobat cu 22 de voturi «pentru», patru voturi «împotrivă» şi cu o abţinere acel sprijin iniţial pentru cele trei state, cunoscându-se în ordine Polonia, Bulgaria şi România, pe sumele iniţiale.
Acum, la Comisia Europeană, se lucrează la un nou pachet de sprijin, folosindu-se noi interpretări, ştiindu-se că România a avut observaţii la modul de calcul, şi că Preşedintele României a intervenit la structurile europene ca acest sprijin să se mărească şi se va mări pentru România. Acum, la această dată am primit această sumă pe care o dublăm cu suma din bugetul statului”, a afirmat Petre Daea, joi la Antena 3.
Pentru a continua demersurile este nevoie ca decizia să fie publicată în Jurnalul Oficial
Ministrul român mai spune că decizia trebuie să fie publicată în Jurnalul Oficial. După acest pas, se vor putea continua demersurile la nivel național.
„Aşteptăm să apară regulamentul în Jurnalul Oficial, în aşa fel încât să dăm rădăcină juridică actelor noastre. Se lucrează la un pachet nou de sprijin, având în vedere nevoile noastre”, a completat ministrul Agriculturii.
La finalul săptămânii trecute, președintele Klaus Iohnnis a participat la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro extins, care au avut loc la Bruxelles, în Belgia. În cadrul acestor evenimente, a solicitat Comisiei Europene reevaluarea asistenței financiare acordate fermierilor români pentru a-i ajuta să depășească provocările generate de situația actuală. Ca răspuns, președintele Ursula von der Leyen a confirmat că CE va revizui sprijinul acordat României.
Inițial, Comisia Europeană propusese utilizarea unei rezerve de criză în valoare de 56,3 milioane de euro, provenite din rezerva politicii agricole comune (PAC), pentru a ajuta fermierii din Polonia, România și Bulgaria. Rezerva urmărea să compenseze pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și să minimizeze efectele dezechilibrelor de pe piață. CE propusese alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România. În plus, Comisia Europeană va permite celor trei țări să dubleze sumele alocate prin intermediul ajutoarelor de stat.