Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli în favoarea daunelor suferite în urma secetei severe din anii 2021 şi 2022. Măsura dispune de un buget de aproximativ 75 milioane euro şi este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță direct afectați de seceta severă.

Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să își fi pierdut peste 30% din culturi din cauza secetei

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 și 2022. Măsura, cu un buget de aproximativ 75 milioane euro (aproximativ 365,6 milioane lei), este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță direct afectați de seceta severă.”, a anunțat Comisia Europeană, conform News.ro.

Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să își fi pierdut peste 30% din culturi din cauza secetei. Ajutorul financiar va lua forma unor subvenții directe proporționale cu daunele suferite, în urma rapoartelor privind daunele aduse culturilor. În situația în care se înregistrează o pierdere totală a culturilor, beneficiarii pot accesa un ajutor în valoare de aproximativ 305 euro/ha (1.500 lei/ha), care să nu depășească 40% din costurile eligibile.

Schema propusă nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale în UE

Comisia Europeană a evaluat schema în temeiul normelor UE cu privite la ajutoarele de stat, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care le permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, cum ar fi și în temeiul Orientărilor din 2014 care se referă la ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale.

Comisia a constatat, de asemenea, că schema este necesară pentru a compensa producătorii agricoli români care au suferit pierderi în urma acestui fenomen meteorologic extrem. Comisia Europeană a concluzionat că schema este proporțională, întrucât se limitează la minimul necesar, iar aceasta nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale în UE.