Valoarea investiţiei oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanţii, este de aşteptat să crească de patru ori – până la 400 de milioane de euro sau mai mult – datorită efectului de pârghie al investiţiilor private în credite pentru IMM-uri, potrivit unui comunicat al Cabinetului comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu.
Programul României este al patrulea de acest gen pentru perioada 2014-2020, iar scopul 'Iniţiativei pentru IMM-uri' este de a încuraja statele membre să utilizeze iniţiativa comună elaborată de Comisie şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a stimula accesul la finanţare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare.
”Astăzi, România s-a alăturat grupului de state membre care doresc să îmbunătăţească mediul de afaceri pentru IMM-uri, prin alocarea a 100 de milioane de euro din Fondul UE pentru Dezvoltare Regională, pentru a contribui la finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Într-o ţară în care IMM-urile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi şi care se confruntă cu nevoi serioase de finanţare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiţii mai bune. De asemenea, această iniţiativă le va permite IMM-urilor să fie mai inovatoare şi competitive şi să se extindă pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale”, a afirmat Corina Creţu.
Potrivit lui Vasile Dîncu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Iniţiativa pentru IMM-uri reprezintă un instrument inovator, destinat să stimuleze competitivitatea.
O evaluare recentă realizată pentru România estimează deficitul de finanţare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanţii, împrumuturi cu risc împărţit, micro-creditare, investiţii de capital).
Cele 100 de milioane de euro prevăzute pentru programul 'Iniţiativa pentru IMM-uri' au fost realocate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, unde au fost iniţial planificate pentru garanţii. Păstrând acest obiectiv iniţial, programul 'Iniţiativa pentru IMM-uri' va pune în aplicare schema într-un mod mai eficient, datorită implicării grupului BEI şi a fondurilor programului ”Orizont 2020”.