Comisia Europeană a confirmat că România a depus PNRR. Câte state au mai depus planul

comisia europeana

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a confirmat că România a depus Planul Național de Redresare și Reziliență. Instituția mai spune că, pe lângă România, și alte țări au depus planul.

Comisia Europeană a confirmat că România a depus PNRR. Câte state au mai depus planul

Comisia Europeană anunţă că România a depus oficial Planul de Redresare şi Rezilienţă, până acum, 22 de state transmițând documentul.

”Comisia a primit un Plan oficial de Redresare şi Rezilienţă din partea României. Acest plan stabileşte reformele şi proiectele de investiţii publice pe care România intenţionează să le implementeze cu sprijinul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă”, anunţă luni CE.

Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă este elementul central al Instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde de euro disponibile pentru sprijinirea reformelor şi a investiţiilor întreprinse de ţările UE. Este vorba despre granturi în valoare de 312,5 miliarde de euro şi de 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă va juca un rol crucial în a ajuta Europa să iasă mai puternică din criză şi a asigura tranziţia verde şi tranziţia digitală.

Prezentarea planului de către România are loc în urma unui dialog intensiv între comisie şi autorităţile române, în ultimele câteva luni. Comisia va evalua planul României pe baza a 11 criterii.

Comisia Europeană a primit până acum 22 de planuri de redresare şi rezilienţă din partea Belgiei, Danemarcei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Spaniei, Franţei, Croaţiei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei şi Suediei.

Ce spune ministrul Cristian Ghinea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip prin care informează că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost trimis la Bruxelles. El se a mai spus că România așteaptă evaluarea Comisiei Europene.

”Salut oameni buni. Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15.30 am terminat de uploadat cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR, împărțit pe aproape 30 de capitole”, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai spus că PNRR reprezintă o muncă enormă depusă de colegii săi și că în ultima săptămână a stat la Guvern până seara târziu. Acesta a mai spus că pentru secțiunea Transporturi s-au trimis șase variante de lucru la Comisia Europeană și că România așteaptă evaluarea CE.

Sursă foto: Dreamstime