România a primit ordin de la Comisia Europeană. Potrivit unei solicitări recente, viitoarea lege a salarizării prevăzută în PNRR a fi adoptată în 2025 ar urma să fie aplicată doar în momentul în care România își va ajusta deficitul bugetar sub 5% din PIB.

Comisia Europeană a impus o nouă condiție pentru România

Viitoarea lege va putea fi aplicată și în cazul în care nu conduce la majorarea anvelopei salariale prevăzute în buget. Solicitările au sosit în discuțiile privind Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României. Planul respectiv trebuie depus în acest zile.

Negocierile între București și Bruxelles au avut loc joi, 24 octombrie. Planul Fiscal prevede următoarele puncte:

  • restrângerea consumului guvernamental;
  • menținerea unei politici prudente de venituri/transferuri sociale, inclusiv în ceea ce privește salariul minim;
  • o reducere semnificativă a dinamicii „remunerării salariaților”.

Deficitul bugetar pentru anul curent este estimat la aproape 8%

Anunțul a sosit în contextul în care deficitul bugetar pentru anul curent este estimat la aproape 8%. Totodată, Guvernul s-a angajat să ajungă la 3% deficit într-un interval de 7 ani, arată același Plan Fiscal.

Noua lege a salarizării ar trebui să introducă o așa-zisă „echitate” în sistemul bugetar. Aceasta ar cuprinde și majorări salariale.

Comisia Europeană se teme ca acestea să nu alimenteze în continuare un deficit bugetar ridicat.

Comisia Europeana
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ciolacu susține că legea ar putea fi aplicată fără a fi depășită actuala anvelopă salarială

În acest context, autoritatea europeană a solicitat ca noua lege să fie aplicată în momentul în care când Guvernul va reduce deficitul bugetar la 5% sau dacă se va menține în limitele actualei anvelope salariale.

Potrivit informațiilor apărute în ultima vreme, premierul Ciolacu ar susține că legea trebuie aplicată fără a fi depășită actuala anvelopă salarială. Acțiunea poate fi realizată prin „ajustarea” anumitor bonusuri, sporuri și intrări în sistem.

Ministerul Muncii a finalizat din această vară o primă variantă a noii legi a salarizării în sistemul bugetar

Amintim că Ministerul Muncii a finalizat din această vară o primă variantă a noii legi a salarizării în sistemul bugetar.

Astfel, propunerea a fost trimisă Băncii Mondiale pentru fi calculate impactul și sustenabilitatea noilor grile salariale raportate la PIB-ul național, într-o proiecție care se întinde pe următorii 50 de ani.