România, sancționată de Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) spune că România a implementat parțial și greșit o lege europeană privind plasticul de unică folosință. România a dat multe excepții pentru vânzarea acestor produse și nu a susținut folosirea unor alternative mai ecologice. Legea face parte din planul blocului comunitar pentru a reduce plasticul și pentru a promova o economie circulară.

Respectarea completă a acestor reguli este importantă pentru sănătatea oamenilor și protejarea mediului. Drept urmare, CE a început o procedură de infringement.

Ce nereguli au fost găsite?

Legea românească permite multe excepții de la interdicția de a vinde produse din plastic de unică folosință, cum ar fi bețele pentru băuturi și bețele din plastic folosite în domeniul medical. Ea nu cere producătorilor să plătească toate costurile impuse de reglementările europene și nu include măsuri pentru a încuraja folosirea unor alternative mai ecologice pentru produsele alimentare.

paie, paie plastic, paie hartie
SURSA FOTO: Dreamstime

Din acest motiv, CE a trimis o scrisoare României, care are două luni pentru a răspunde și a corecta aceste probleme. Dacă România nu va da un răspuns corespunzător, Comisia Europeană (CE) ar putea da un aviz oficial.

Noi norme UE pentru a reduce, refolosi și recicla ambalajele

Anul trecut, Parlamentul European (PE) a adoptat noi reguli pentru a reduce deșeurile de ambalaje în Uniunea Europeană (UE). Aceste măsuri vor ajuta la rezolvarea problemei creșterii deșeurilor, vor face regulile mai uniforme în întreaga UE și vor sprijini economia circulară. Noile reguli au fost convenite cu Consiliul UE și includ ținte pentru reducerea cantității de ambalaje: 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040.

Țările UE vor trebui să reducă mai ales deșeurile de ambalaje din plastic. Ambalajele care sunt prea mari și nu sunt necesare vor trebui să aibă maximum 50% spațiu gol. Producătorii și importatorii vor fi obligați să reducă greutatea și volumul ambalajelor.

Unele ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030, printre care ambalajele pentru fructe și legume proaspete, ambalajele pentru alimente și băuturi servite în restaurante, pachetele mici de condimente și sosuri, ambalajele pentru igienă din hoteluri și pungile de plastic subțiri.

De asemenea, pentru a proteja sănătatea europenilor, se interzice folosirea unor substanțe chimice periculoase (PFAS) în ambalajele care vin în contact cu alimentele, peste anumite limite.